Naslovna Društvo Novinarke Dušica Dejić i Maja Kostić dobitnice povelja „Paul Polanski“

Novinarke Dušica Dejić i Maja Kostić dobitnice povelja „Paul Polanski“

0
PODELI
Paul Polanski foto: Wikipendija

Tradicionalno je i ove godine, u okviru „Dana češke kulture“ uručena Povelja za novinarstvo i humanost „Paul Polanski“ koja se već dve godine dodeljuje u okviru manifestacije. Ove godine je novina i Povelja za životno delo.

Dobitnica ovogodišnje Povelje za novinarske zasluge je autorka emisije „Iz(među) redova“ na televiziji „Belami“ Dušica Dejić. Povelja za životno delo je pripala novinarki Maji Kostić, koja je godinama sarađivala upravo sa Paulom Polanskim.

Ovu nagradu dodeljuje Asocijacija sprsko-češkog prijateljstva „Beseda“ iz Niša, a nagradu je i ove godine uručio prof. dr Vladislav Stanko, dekan Evropskog instituta iz Praga.

Dušica Dejić foto: GP018

„Jako mi je drago što sam dobitnica nagrade, koja nosi ime po čoveku koji je voleo Srbe i Srbiju i koji je čitavog svog života radio na tome da čitav svet sazna pravu istinu o tome šta se dešavalo na Kosovu i Metohiji. On je prikupljao i materijal o bombardovanju Niša kasetnim bombama. Istina zanima sve nas novinare. Živimo u turbulentnim vremenima i vrlo je bitno da svi mi novinari radimo u interesu običnog čoveka i u interesu istine. Ja se zaista trudim da u mojoj emisiji to bude i tako“, poručila je Dušica Dejić prilikom prijema povelje.

Dobitnica Povelje za životno delo Maja Kostić je nekoliko godina sarađivala sa Paulom Polanskim. Ona je izrazila želju da do kraja godine završi projekte, na kojima je radila s njim. Ona je sakupljala sav materijal, video-zapise i rukopise Polanskog, tako da je u toku izrada knjige o njemu, ali i dokumentarnog filma, koji će sponzorisati Česi.

Maja Kostić foto: GP018

„Meni je bila čast i zadovoljstvo da radim sa novinarom kao što je Paul Polanski. Zajedno smo radili na nekoliko projekata i mogu da kažem da je Paul voleo Niš i Srbiju. Svi njegovi projekti su bili vezani za Niš. Nadam se da ćemo dva projekta, koja nismo uspeli da objavimo, objaviti do kraja ove godine“, rekla je Maja Kostić.

Nagrada je uspostavljen pre tri godine i nosi ime po Paulu Polanskom, piscu, novinaru, prevodiocu, pesniku i humanitarcu češkog porekla.

Paul Polanski foto: Wikipendija

On je poslednje 20 godine svog života proveo u Knez Selu. Pisao je knjigu i o bombardovanju Niša. Jednom prilikom je rekao da ne bi menjao Knez Selo ni za jedan grad u Americi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde