Naslovna Društvo Dobričko kulturno leto 2023. i Miholjski susreti sela

Dobričko kulturno leto 2023. i Miholjski susreti sela

0
PODELI

Manifestacija Dobricko kulturno leto 2023. u sklopu koje ce se održati i Miholjski susreti sela pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu održava se 25. i 26. avgusta 2023.

Prvog dana manifestacije, u petak 25. avgusta 2023. godine, biće organizovano književno veče u čast Petroniju Stojiljkoviću Tonetu i Živojinu Žiki Mladenoviću. Manifestacija „Dobričko kulturno leto 2023“, čiji je cilj promocija tradicionalnih, kulturnih i gastronomskih specijaliteta iz Dobriča biće organizovana u dvorištu stare škole u selu Bučić. Svečano otvaranje manifestacije je u 19.00 sati od strane predsednika opštine Saše Jovanovića. U nastavku programa očekuje vas bogat kulturno-umetnički program i defile dobričkih narodnih nošnji. U okviru književne večeri posetioci će imati priliku da čuju akademika Boška Prokića o fonetici i morfologiji dobričkog dijalekta, kao i književnost na dobričkom dijalektu u izvođenju pesnika Vlaste Cenića. Nakon književne večeri sledi otvaranje izložbe slika sa likovne kolonije „Dobrič“ u 21.00.

U okviru drugog dana manifestacije „Dobričko kulturno leto 2023“, u subotu 26. avgusta 2023. godine, biće organizovani „Miholjski susreti sela“ i gastronomski karavan „Izađi mi na teglu“, takmičenje u pripremi ajvara.

Program manifestacije počeće u dvorištu stare škole u selu Bučić od 11.00 sati takmičenjima u kulinarskoj veštini pripremanja ajvara i tradicionalnog jela Dobriča – potepečenke, kao i takmičenja u narodnim sporstkim igrama. Svečano proglašenje pobednika i dodela medalja najupešnijim takmičarima u sportskim disciplinama je u 17.00 sati, dok je proglašenje najuspešnijih takmičara u pripremi ajvara i potpečenki u 18.00 sati. Tokom trajanja ovih takmičenja biće održana dnevna izložba starih zanata, umetnina i predmeta domaće radinosti, kao i izložba narodne nošnje merošinskog kraja. Ovogodišnju manifestaciju „Dobričko-kulturno leto 2023“ obeležiće i takmičenja u izvođenju narodne i etno muzike, nastupi КUD-ova, takmičenje u pričanju zdravice i poezije na zavičajnom jeziku, takmičenje u izvođenju narodne muzike na tradicionalnim instrumentima sa početkom u 19.00 sati. U 21.00 dodela nagrada, zahvalnica i priznanja najuspešnijim izvođačima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde