Naslovna Društvo Večeras počinju „Dani bureka“. Na meniju posni, integralni, ali i burek sa...

Večeras počinju „Dani bureka“. Na meniju posni, integralni, ali i burek sa moravskom salatom

0
PODELI

U Nišu se i ove godine od 17. do 20. avgusta održava tradicionalna gastro-turistička manifestacija „Dani bureka“. Na jubilarnim 20. „Danima bureka“ posetioci će na keju kod Oficirskog doma uživati u raznoraznim burecima, ali i u pratećem kulturno-umetničkom programu.

Ova međunarodna manifestacija će biti održana u znaku sve manjeg broja majstora za burek, pa će se takmičiti pet takmičara iz Niša i jedan i Kruševca. Očekuje se dolazak gostiju iz Bugarske, koji bi trebalo da se predstave svojom banicom.

Bratislav Vukadinović, foto:GP018

Ove godine imamo pet takmičara iz Niša i jednog iz Kruševca. Bilo bi mnogo više da ne nedostaju prodavci i pekari, što je veliki problem. Na to nismo mogli da utičemo. Turski pekar Mehmed Oglu iz Istanbula kada je 1498. došao on je taj burek nama dao na poklon. Kako se poklon smatra svojinom primaoca, smatram da je to apsolutno niški proizvod“, poručio je Bratislav Vukadinović iz Unije pekara Niš, koja je organizator ove manifestacije.

On je dodao da će u ponudi biti bureci sa različitim nadevima – sa sirom i slaninom, sa nadevom od pasulja i kobasica, sa čija semenkama, integralni, sa piletinom, ali i nešto novo od ove godine, „srpski“ burek sa moravskom salatom.

S obzirom na to da se „Dani bureka“ održavaju u toku posta, vernici će takođe moći da uživaju u burecima i pitama koji su pravljeni sa palminom mašću.

Biljana Stanojević, foto:GP018

Biljana Stanojević iz Društva umetnika „Svetionik“ najavila je da će svakog dana od 19.30 časova početi program za decu, a od 21 sat počinju koncerti. Večeras će na otvaranju nastupiti Miroslav Stevanović Malac i Ivica Tasić.

Ona je dodala da sledećeg dana nastupa mladi Ivan Prokić, nakon njega u subotu tamburaši, a poslednje večeri posetioce će zabavljati „Crne mambe“.

Manifestacija se održava na keju kod Oficirskog doma u periodu od 17. do 20. avgusta od 18 časova do ponoći.

Organizator manifestacije je udruženje Unija pekara Niš, uz podršku Grada Niša, Gradske opštine Medijana, Gradske opštine Palilula i Društva umetnika „Svetionik“.

Priča o bureku počinje 1498. godine kada je carigradski pekar Mehmed Oglu, boraveći u Nišu, prvi put napravio okrugli burek u tepsiji. Danas je burek omiljeni doručak Nišlija, ali i lek nakon duge noći u kafani.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde