Naslovna Kultura Srpski i svetski pisac, esejista, prevodilac, izdavač, urednik, scenarista i profesor dr...

Srpski i svetski pisac, esejista, prevodilac, izdavač, urednik, scenarista i profesor dr Zoran Živković laureat nagrade „Ramonda serbika“ za 2023. godinu

0
PODELI
Zoran Zivkovic portret

Nagrada Ramonda serbika za višegodišnje stvaralaštvo koje je ostavilo poseban pečat u istoriji savremene književnosti dodeljuje se srpskom piscu Zoranu Živkoviću.

Ove godine nagrada se dodeljuje po 28. put.
Svečanost povodom uručenja nagrade biće upriličena u živopisnim predelima Sićevačke klisure na otvaranju 32. Međunarodne književne kolonije Sićevo, koja se održava od 12. do 17. septembra 2023. godine pod pokroviteljstvom Grada Niša, uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i u organizaciji Niškog kulturnog centra.

Programski savet kolonije imenovao je tročlani žiri za dodelu nagrade Ramonda serbika u kojem su pored Gorana Petrovića, prošlogodišnjeg laureata i Dejan Stojiljković i Prof. dr Dejan Milutinović.
U obrazloženju ovogodišnji žiri navodi:
„Jednoglasnom odlukom žirija Кnjiževne kolonije Sićevo, nagrada „Ramonda serbika“ za 2023. godinu za celokupno književno-naučno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kulturi dodeljuje se piscu, esejisti, prevodiocu, izdavaču, uredniku, scenaristi, profesoru dr Zoranu Živkoviću.

Baveći se (naučnom) fantastikom, Živković ostvaruje monumentalni opus, čija se sveobuhvatnost ogleda kako u literaturi (književno stvaralaštvo, istraživački i urednički rad, prevođenje), tako i u drugim medijima (film i televizija). Zoran Živković je postavio ne samo temelje SF-a u srpskoj kulturi, već i stvorio dela koja danas spadaju u klasike ovog žanra svetske književnosti. O tome najbolje govori činjenica da je objavljeno 117 stranih izdanja njegovih knjiga, na dvadeset jezika, što ga svrstava u kategoriju naših najprevođenijih živih pisaca.“

Međunarodna književna kolonija Sićevo je najstarija takva književna manifestacija u ovom delu Evrope. Njan osnivač je dr Mihajlo Ignjatović, nekadašnji niški pisac i književni prevodilac, a utemeljivači Кulturno prosvetna zajednica i Društvo književnika Niša. Кolonija se od 1991. održava svake godine polovinom septembra u selu Sićevu u blizini Niša.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde