Naslovna Društvo 4 slova “S” na kružnom toku u Nišu

4 slova “S” na kružnom toku u Nišu

0
PODELI
SSSS foto: GP018

Na kružnom toku, na samom ulasku u Niš, na raskrsnici Bulevara Nikole Tesle i Heroja sa Кošara, najpre se zavijorila srpska zastava, a sada se tu nalaze i simboli grba Srbije, četiri ocila. Prema najavama gradonačelnice Niša, ovaj kružni tok će uskoro biti završen, a povezivaće Bulevar heroja sa Košara, sa novim Somborskim bulevarom.

“U središtu kružnog toka nalaze se simboli Srbije i našeg identiteta, 4S, sa porukom da samo slogom možemo da odgovorimo svim izazovima i sačuvamo ono najvrednije, slobodu i suverenitet. Veličanstvena zastava Srbije vijoriće se sa jarbola kao simbol snage i jedinstva. Gradimo za budućnost ali ne zaboravljamo ni svoju istoriju i korene”, napisala je gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu.

Šta znače 4 slova “S” na grbu Srbije?

Četiri slova “S” su čest motiv u istoriji srpske heraldike. Kao i dvoglavi orao, preuzeta su iz Vizantije, a na našim prostorima su ga prvi na svom grbu nosili Mrnjavčevići.

Na srpski grb ocila je stavio despot Stefan Lazarević, nakon što je postao vizantijski vazal 1402. godine. Na grbu obnovljene Vizantije nalazila su se četiri slova “β” koja imaju identičan oblik sa ćiriličnom slovu “V”. Reč je o akronimu motoa dinastije Paleolog, odnosno krilatice Vizantije, koji je opet prerađen iz vremena rimske iperije: “Car Careva, Caruje nad Carevima“.

U starom Rimu se mislilo na titulu Cezara koju je kao titulu ustoličio imperator Oktavijan Avgust, koji je posle smrti izjednačavan sa božanstvom, a kasnije se, pod vladavinom Konstantina geslo promenilo i odnosi se na Isusa Hristosa – cara nebeskog, koji caruje nad svim carevima sveta.

Despot Stefan je uveo varijaciju ovog grba i umesto četiri “β” stavio četiri “S”. Vizuelno su izgledala gotovo identično, a reč je bila o početnim slovima imena Srba. Posle srpskih srednjovekovnih vladara taj grb je preuzeo 1838. godine Miloš Obrenović i on od tada čini neodvojivi deo srpskog identiteta.

Ipak, značenje “Samo sloga Srbina spasava” koje je postalo i nezvanični moto srpskog naroda došlo je tek mnogo kasnije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde