Naslovna Kultura Večerašnji program Nišvila predvodi Ida Nilsen – nekadašnja basistkinja Prinsa

Večerašnji program Nišvila predvodi Ida Nilsen – nekadašnja basistkinja Prinsa

0
PODELI

Pred svoj večerašnji nastup sa „Fankbotsima“ na „Sky stejdžu“ od 23.50 časova danska bas-gitaristkinja Ida Nilsen govorila je o svojim počecima, i naravno o neizostavnoj temi, saradnji sa jednim od najvećih muzičkih zvezdi svih vremena.

Na Earth/Sky bini program otvara Dušan Petrović oktet od 19.30 časova, zatim nastupa nemački bend „Kuhn Fu“, Alma Mićić Band sa Gregorijem Hačinsonom, Teodosi Spasov „No Keys Trio“. Zvezda večeri Ida Nilsen sa bendom „The Funkbots“ nastupa od 23.50 časova, a program zatvara poljski bend „Tantfreaky“, koji svira psihosoul i džangldžez muziku.

Pred svoj nastup sa bendom „The Funkbots“, Ida Nilsen je istakla da je vrlo važno voleti članove svog benda.

Kada svirate muziku sa drugim ljudima, vi komunicirate sa njima. Govorite priču zajedno i jedni drugima. Veoma je važno da volite i poštujete ljude sa kojima svirate tako možete da zajedno stvorite nešto veliko“, istakla je nekadašnja basistkinja čuvenog Prinsa.

Iako sada vodi uspešnu solo karijeru, prema njenim rečima, toga ne bi bilo upravo bez Princa, sa kojim je provela oko šest godina i koji je imao ogroman uticaj na nju.

Zbog njega, ne samo što sam naučila od njega, sad mogu da sviram širom sveta. Da nisam svirala s njim, verovatno bih svirala samo u Danskoj. To mi je zaista otvorilo zemlje i različitu publiku. Večno sam zahvalna na tome“, dodala je Ida.

Veliku uticaj na nju je imala i belgijska muzičarka Zap Mama, preko koje se bliže upoznala sa afričkom muzikom i samim džezom. Kao nekog ko je još imao veliki uticaj na nju, Ida je istakla i Džejmsa Brauna.

Idin prvi instrument nije bio bas-gitara već klavir. Kako ona kaže, sve je počelo slučajno kada su u školi imali priliku da isprobaju bas-gitaru i bubnjeve. Iako su joj se tada više dopali bubnjevi, bas-gitara je ta koja joj je donela slavu i priliku da šest godina nastupa sa Prinsom.

Studirala je na Kraljevskoj danskoj muzičkoj akademiji, gde je diplomirala na električnom basu, kao glavnom instrumentu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde