Naslovna Društvo Bertolini u poseti Nišu: EU voljna da i dalje pomaže Nišlijama

Bertolini u poseti Nišu: EU voljna da i dalje pomaže Nišlijama

0
PODELI
Nikola Bertolini Dragana Sotirovski foto: GP018

Tokom posete gradu Nišu šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini obišao je projekte koje je Evropska unija podržala u ovom gradu. On je u prisustvu gradskih čelnika obišao Lutkarsko pozorište, Centar za socijalni rad „Sveti Sava“ i Degustacioni centar „Zalogaj juga“.

Dragana Sotirovski foto: GP018

„Ova finansijska podrška Evropske unije nama jako znači, s obzirom na to da mnogo bespovratnih sredstava ulazi u Niš za različite projekte. Mogu različita udruženja i naše institucija da apliciraju i zajedno sa Gradom da dobiju određena sredstva i da se ona kroz ovakve projekte realizuju“ poručila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Kako je šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini istakao, ovi projekti pokazuju da se akcenat stavlja na decu i kulturu.

Nikola Bertolini foto: GP018

„Danas smo videli projekte koji uglavnom u fokusu imaju decu. Prvo je bilo Pozorište lutaka, kao što je jedan od osnivača EU Žan Mone rekao da kada bi opet morao da radi sve to, on bi prvo počeo od kulture. Briga o kulturi od ranog uzrasta je važna. Drugo, maksimalna briga o deci u situacijama koje njih ugrožavaju i u pitanju je sjajna inicijativa. Treće, i hrana je kultura. Kada deca od ranih nogu nauče koliko je važna hrana, onda će oni biti branioci dobrog zalogaja“, izjavio je Nikola Bertolini.

Radovi Lutkarsko pozorište foto: GP018

Lutkarsko pozorište će u godini u kojoj obeležava 65 godina postojanja, zahvaljujući programu EU Pro plus, dobiti energetski efikasniju zgradu, uz poboljšano grejanje zimi i hlađenje leti.

Obilazak Centra za socijalni rad Sveti Sava foto: GP018

U Centru za socijalni rad, zahvaljujući pomoći Evropske unije, uvedena je nova usluga forenzičkog intervjua sa decom, koji će predstavljati poboljšanje zaštite najmlađih od zlostavljanja.

Degustacioni centar foto: GP018

Kao primer dobre saradnje sa Evropskom unijom, kako kaže gradonačelnica, je i projekat Degustacionog centra. On pruža mogućnost za sticanje znanja i prekvalifikaciju, ali i turistima da uživaju u specijalitetima juga.

Romsko naselje foto: GP018

Gradonačelnica je prilikom obilaska najavila da će biti i razgovora o zbrinjavanju osetljivih kategorija stanovništva. Bertolini je poručio da je EU voljna da pomogne u tome, samo je neophodan dobar projekat.

Nikola Bertolini foto: GP018

„Niš, kao jedan od najvećih gradova Srbije, poseduje značajne potencijale i sprovodi velike inicijative. Moje mišljenje je da je Niš više napredovao od većine opština u Srbiji i to moje mišljenje potvrđuju mnogi drugi akteri sa kojima sam pričao. Nadamo se da će vlasti u Beograda nastaviti i povećati svoju podršku opštinama i lokalnom nivou, jer pristupanje Evropskoj uniji je nešto što treba da uradi cela zemlja, a ne samo vlada“, rekao je Bertolini i dodao da EU često ističe probleme sa korupcijom u Srbiji, ali da oni dobro kontrolišu sredstva koja ulažu u našu zemlju.

Dragana Sotirovski foto: GP018

Sotirovski je na kraju dodala da će kao kopredsedavajuća Zajedničkim konsultativnim odborom Komiteta regiona Republike Srbije i Evropske unije predložiti da se, nakon Brisela, sledeći sastanak Odbora održi u Nišu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde