Naslovna Društvo Sotirovski: Radovi na Beogradskoj kapiji će biti završeni po planu

Sotirovski: Radovi na Beogradskoj kapiji će biti završeni po planu

0
PODELI
Beogradska kapija foto; Grad Niš

Gradonačelnica Niša je danas najavila da će radovi na budućem trgu ispred Beogradske kapije, koji su u toku, biti gotovi u predviđenom roku. Dodala je i da je završena sistematizacija Turističke organizacije, koja će preuzeti brigu o simbolu Niša.

Gradonačelnica Sotirovski je najavila da će ulica pored same pijace biti zatvorena za saobraćaj, a da će ta pešačka zona biti uređena u duhu starog Niša.

Dragana Sotirovski, foto:GP018

„Radovi traju i oni će biti završeni po planu. Najbitnije je da će to biti jedan potpuno drugačiji deo grada i ta pešačka zona. Biće zabranjen deo saobraćaja u ulici pored same Tvrđavske pijace. Pijaca ostaje, kao što smo mnogo puta rekli. Gledamo da taj prostor bude stari Niš sa kockom i jednim drugačijim ambijentom, i ambijentom za koncerte i dešavanja pored same Tvrđave“, rekla je Dragana Sotirovski.

Ona je najavila i izgradnju parka na mestu buvljaka i auto-pijace. Osvrnula se i na česta uništavanja javne imovine što u samoj Tvrđavi, što u ostalim parkovima.

„Mene brine kako da zaštitimo imovinu. Mnogo puta sam govorila. Ona mapa Tvrđave, odnosno 3D format je uništen u samoj Tvrđavi, posle tri dana. Noćas je ponovo devastiran deo parka kod tržnog centra, deo mobilijara je otkinut i bačen sa strane. Sve dotle dok nam građani ne pomognu, ali i komšijama, da sačuvamo ono što imamo za šta dajemo novac svih građana, vrlo teško ćemo moći bilo šta da uradimo. Mnogi će pitati zašto ne postavimo video-nadzor. I tamo gde ima video-nadzora jednostavno su to ljudi koji stave kapuljače ili maske i divljaju“, izjavila je Sotirovski i dodala da je u gornjem delu Tvrđave postavljen i obezbeđen poklopac šahte, koji je prethodno ukraden.

Sotirovski je rekla i da Grad Niš ne odustaje od ideje da jedan deo Turističke organizacije preuzme brigu o Tvrđavi, te da je završena sistematizacija Turističke organizacije Niša.

Inače Niška tvrđava predstavlja spomenik kulture od velikog značaja, a Beogradsku kapiju decenijama je zaklanjala Cvetna pijaca koja je sada uklonjena. Novac za uređenje tog prostora obezbeđen je putem javnog poziva Ministarstva kulture „Gradovi u fokusu 2023.“ na koji je Grad Niš konkurisao. Vrednost projekta je 46.888.644,47 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde