Naslovna Društvo Pored ulica, Nišlije od Grada traže upis dece u vrtić, odgovore zbog...

Pored ulica, Nišlije od Grada traže upis dece u vrtić, odgovore zbog povećanja poreza, ali i posao

0
PODELI
Prijem građana foto: GP018

Nišlije su se ovog jutra uputile ka Gradskoj kući najčešće sa pitanjima kada će njihova ulica dobiti kanalizaciju i asfalt. Bilo je pitanja i građana koji traže posao, neki roditelji su tražili pomoć za upis svoje dece u vrtiće, dok su neki iznenađeni povećanjem poreza i prelaskom iz sedme u četvrtu poresku zonu.

Iz dva različita dela grada, dvojica Nišlija su prijavila gotovo identičan problem. Naime, Borislav Nikolić iz naselja Branko Mišić tražio je odgovor kada će biti asfaltirana njegova, ali i brojne ulice u tom naselju.

Borislav Nikolić foto: GP018

„Naselje postoji 50 godina, od Kameničkog puta ka kućama, samo Lapovačka, Loznička i ulica 13. maja imaju asfalt, a ostatak naselja je bez asfalta. 1979. godine smo sami doveli struju, 1987. vodu, a 2010. samoorganizovana grupa građana je uvela kanalizaciju“, kaže Borislav.

Dragan Bojović foto: GP018

Meštani ulice Igora Stanojevića su takođe morali sami da brinu o svojoj ulici, iako od 1974. imaju potrebnu dokumentaciju za asfaltiranje. Dragan Bojović navodi da i dalje ulažu svoja sredstva za nasipanje puta, kako deca ne bi išla prljava u školu.

Ljiljana Ranđelović foto: GP018

Pojedini meštani Trebinjske ulice su ostali bez kanalizacije, zbog promene plana ulica još 1975. godine. Ljiljana Ranđelović iz te ulice je čelnicima Grada Niša predložila da se njihova ulica poveže na kanalizacionu mrežu u ulici Miloša Obilića. Taj predlog su pozdravili iz Grada, i obećali da će raditi na tome.

Neke Nišlije je iznenadila visina poreza koji moraju da plate, usled promene poreskih zona. V. d. načelnika Gradske uprave za finansije Nina Ilić ističe da je širenjem grada u poslednjih 10 godina neophodno da određeni delovi grada pređu iz niže u višu zonu.

Nina Ilić foto: GP018

„Danas je došlo do zanimljivih pitanja, na primer zašto je neko iz sedme prešao u četvrtu poresku zonu. Oni su greškom bili u sedmoj zoni, jer su se vodili da žive u selu Donja Vrežina, a u stvari žive u naselju Donja Vrežina. Ove godine je izvršena ta ispravka. Sada je svaka katastarska parcela svrstana u zonu kojoj i treba da pripada“, izjavila je Nina Ilić i dodala da se ove godine očekuje 1,3 milijarde prihoda od poreza.

Gradonačelnica Niša je pohvalila građane koji zahtevaju asfaltiranje ulica, jer sve veći broj njih shvata da je pre svega neophodno rešiti imovinsko pitanje u ulici.

Dragana Sotirovski, foto:GP018

„U onim naseljima gde nedostaje vodovod i kanalizacija, gde su nam to prioriteti u odnosu na asfalt, tako da polako ali sigurno, u dogovoru sa našim građanima, završavamo ono što je nekada započeto pa ostavljeno iz nekih razloga. Tu smo za sva pitanja, ima tu i ličnih problema, ljudi traže posao, traže upis dece u vrtić“, poručila je gradonačelnica.

Ona je dodala da dosta ulica dobilo asfalt u Popovcu, Medoševcu i u naseljima Branko Bjegović i Donja Vrežina. Nakon protesta blokade pruge od strane meštana Vinika, od 18 ulica, njih šest je stavljeno na listu prioritetnih, s tim da je tek u jednoj i po ulici rešeno imovinsko pitanje, rekla je gradonačelnica.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde