Naslovna Društvo Dragomiru Milenkoviću Jogi i Bata Kandi uručene specijalne nagrade „Nišvila“

Dragomiru Milenkoviću Jogi i Bata Kandi uručene specijalne nagrade „Nišvila“

0
PODELI
Sotirovski Kanda Milenković Blagojević foto: GP018

Međunarodni „Nišvil džez festival“ biće zvanično otvoren sutra uveče i trajaće do 13. avgusta. Na više pozornica Niške tvrđave publika će uživati u nastupima svetskih zvezda kao što su Triki, Ida Nilsen, „Asian Dub Foundation“, Teodosi Spasov, Roberto Fonseka, Dubioza kolektiv i mnogi drugi.

Srpskim muzičarima, veteranima Vladeti Kandiću – Bata Kandi i Dragomiru Milenkoviću Jogi, lideru sastava „Hazari“, danas su uručene nagrade festivala na svečanosti u Gradskoj kući u Nišu.

Ivan Blagojević foto: GP018

Direktor „Nišvila“ Ivan Blagojević uoči početka festivala poručio da će laureati biti pozdravljeni i na bini tokom prvog dana festivala.

Muzičaru i kompozitoru Bata Kandi uručena je specijalna nagrada „Nišvila“ za doprinos promociji balkanskog džeza. Ova nagrada je ustanovljena ove godine, kao deo promocije „Balkan brass“ programa. On se u svom energičnom i emotivnom obraćanju prisetio i vremena provedenog u kasarni „Stevan Sinđelić“ u Nišu.

Bata Kanda foto: GP018

„Harmonika je nešto sveto za mene. U mojim venama teku svi folklori sveta. Ja sam prošao celi svet. Pratili smo Olimpijske igre u Meksiku zajedno sa Verom Nikolić, kad je Vladimir Cvetković dao onaj čuveni koš protiv Rusa. Vodio sam svog basistu i tada mladu Usniju Redžepovu. Svirao sam i na sceni „Karnegi hola“ sa Akademskim kulturno-umetničkim društvom „Branko Krsmanović“, prisetio se Kandić.

Član je i Udruženja svetskih džez harmonikaša. Do tog članstva je došlo kada je svirao „Tanino oro“ u Los Anđelesu, kada su ga primetili elitni svetski harmonikaši i pozvali ga da se učlani u udruženje, ispričao je Bata Kanda.

Dragomir Milenković Joga, samostalni umetnik, gitarista, kompozitor, publicista i jedan od pionira fuzije džeza i world musica – dobitnik je nagrade za životno delo koju „Nišvil“ festival dodeljuje umetnicima koji su ostavili značajan trag na srpskoj džez sceni.

Dragomir Milenković Joga foto: GP018

„Posebno mi je zadovoljstvo, jer sam ja godinama bio Nišlija, živeo sam ovde i je Niš dosta doprineo mom muzičkom stvaralaštvu. Niški kraj je vrlo vruća zona što se tiče muzike, poseban kulturni program koji je veoma bogat. Tu sam imao dosta inspiracije u svom radu, moja ideja je bila da se oformi balkanski džez, kao hibridni pravac“, poručio je popularni Joga.

Nagrade je laureatima uručila gradonačelnica Niša. Ona je poručila da se gradska vlast zalaže da država prepozna značaj „Nišvila“, koji nije samo brend Niša, već brend čitave Srbije.

Nagrade foto: GP018

Neki od prethodnih dobitnika „Nišvilove“ nagrade za životno delo su Šaban Bajramović, kao prvi laureat, zatim Beti Đorđević, Jova Radovanović, Bisera Veletanlić, Stjepko Gut, Vojislav Simić i ostali.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde