Naslovna Društvo Predstavljen na delu autonomni poljoprivredni robot AgAR koji kosi travu, sadi, bere...

Predstavljen na delu autonomni poljoprivredni robot AgAR koji kosi travu, sadi, bere jabuke…

0
PODELI

Prototip robota koji se samostalno kreće i koji može da kosi travu, bere jabuke, sadi i vrši druge poljoprivredne radnje, danas je predstavljen na Gradskom polju kod Naučno-tehnološkog parka. Ova robotska platforma je plod rezultata kompanije „Coming computer Engineering“ i Mašinskog fakulteta u Nišu, a čitav proces, od ideje do realizacije, rađen je pod krovom Naučno-tehnološkog parka.

Mašina AgAR je univerzalna robotska platforma, koja zahvaljujući brojnim priključnim mašinama može da vrši različite poljoprivredne operacije. Danas je robot demonstrirao košenje trave, na neravnom terenu Gradskog polja. Robot će ukupno preći 12 kilometara, i očekuje se da za vreme od pet do šest sati pokosi površinu od nešto više od jednog hektara.

Ivan Simonović iz „Coming computer Engineering-a“, poručuje da robot može da se kreće bez prisustva čoveka, ali i da se zaustavi ukoliko se čovek ili druga prepreka nađe na putanji robota.

Ivan Simonović, foto:GP018

Ova mašina menja mnogo toga. Univerzalna je jer sa jednom robotskom platformom možete menjati priključke i vršiti razne operacije. Pritom nije zahtevno da čovek non-stop upravlja njome, može konkretno raditi 24 časa bez prestanka“, kaže Simonović.

Robot AgAr,foto:GP018

Jedna od najbitnijih karakteristika ove opreme je ta što svaki točak može zasebno da se pozicionira, tako da ona može da savlada bilo koje terene i bilo koje nagibe. Ivan Simonović dodaje da je ovaj proizvod pre svega namenjen manjim i srednjim gazdinstvima i u skladu s tim, cena je njima i prilagođena.

Promocija AgAR-a,foto:GP018

Očekuje se da se prvi roboti prodaju do kraja godine u Srbiji, a tek predstoji bitka na inostranom tržištu.

Kako se proizvod kotira na inostranom tržištu ćemo znati u novembru, pošto tada nastupanom u Nemačkoj, na najvećem sajmu poljoprivrede u Hanoveru. Nakon toga očekujemo velike rezultate“, optimističan je Ivan Simonović.

Na projektu je radilo oko 20 ljudi, sedmoro iz „Coming computer Engineering-a“ i 10 do 15 sa Mašinskog fakulteta. Direktor NTP-a poručuje da je ovo pravi model kako saradnja IT kompanije i niškog fakulteta treba da izgleda.

Milan Ranđelović, foto:GP018

Ovo je praktičan primer svrhe i postojanja Naučno tehnološkog parka. Na osnovu iskustava iz prvog projekta „Šepard“, kojim su ušli u svet robotike, i uspostavljanjem saradnje sa Mašinskim fakultetom, rodila se ideja za ovaj projekat, univerzalnu robotsku platformu. Program se razvijao u Naučno-tehnološkom park uz našu pomoć, a dobili su i finansijsku pomoć iz drugih mehanizama poput Fonda za inovacionu delatnost i NALED-ovog „Start tek“ programa“, navodi Milan Ranđelović i dodaje da se nada da će ostali niški fakulteti krenuti putem Mašinskog fakulteta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde