Naslovna Sve vesti Bela Palanka Dani banice: zanati, radionice, belopalanačka vrtka, Crvena jabuka, Željko Samardžić – sve...

Dani banice: zanati, radionice, belopalanačka vrtka, Crvena jabuka, Željko Samardžić – sve na jednom mestu

0
PODELI
Press Dani Banice foto: GP018

Gotovo 300 takmičara nadmetaće se u pripremanju slane, slatke, integralne i kreativne banice ove godine na „Danima banice“ u Beloj Palanci, od 11. do 13. avgusta. Posetioce će u petak zabavljati Crvena jabuka, u subotu Željko Samaradžić, a poslednjeg dana sedmu godinu zaredom nastupiće Dejan Petrović i „Big bend“.

Ova manifestacija se održava 17. put, a pored domaćih majstora banice, takmičiće se i gosti iz Bugarske i Severne Makedonije.

Prvog dana će poznati srpski TV kuvar Nenad Gladić, poznatiji kao Lepi Brka, voditi radionice, gde će podučavati najmlađe kako se sprema banica.

Ove godine manifestacija će biti otvorena u centru Bele Palanke, gde se očekuje veliki broj posetilaca. Na otvaranju će u 21.30 časova nastupiti grupa Crvena jabuka.

Miloš Lilić foto: GP018

„Prošle godine smo imali rekordnih 50 do 60 hiljada posetilaca, a Bela Palanka ima negde oko 10 hiljada stanovnika. Tako i ove godine očekujemo veliki broj posetilaca iz Srbije, ali i drugih zemalja, naročito iz susedne Bugarske“, rekao je Miloš Lilić, direktor Turističke organizacije Bele Palanke.

Takmičare koji se nadmeću u četiri kategorije, u pripremanju slane, slatke, integralne i kreativne banice, ocenjivaće žiri iz Asocijacije kuvara Srbije i kuvari iz Srbije i Bugarske. Pored glavnog dela ovog festivala koji se održava u subotu, biće održan nastup Željka Samardžića.

U nedelju će biti prezentovane nacionalne kuhinje Slovenije, Bugarske, Mađarske, Italije, Ukrajine i Rusije.

Ni ove godine neće izostati Vrtkin vrt, deo festivala posvećen još jednom simbolu Bele Palanke, paprici vrtki. Deset izlagača će predstaviti vrtku i specijalitete od nje.

Rade Mladenović, većnik Bele Palanke, ističe da oni pomažu proizvođačima ove autohtone vrste, za koju se još uvek čeka zaštita geografskog porekla.

Rade Mladenović foto: GP018

„Kao lokalna samouprava smo preduzeli da subvencionišemo proizvodnju paprike vrtke. Prošle godine smo odvojili 150.000 iz našeg lokalnog budžeta za subvencionisanje proizvođača. Dobijaju 5.000 po aru, komisija proceni da li je to baš ta autohtona sorta i ljudi dobijaju novac za to što gaje papriku vrtku“, izjavio je Mladenović i dodao da je ona idealna za punjenje, ali i za sušenje, od koje se kasnije pravi tucana paprika.

U okviru Dana banice biće održan i Sajam starih zanata. Idejni tvorac ove celokupne manifestacije je udruženje „Miris zavičaja“. Predsednik tog udruženja navodi da je sada prava prilika da se vratimo prirodi, upravo kroz ovu manifestaciju.

Slobodan Mitrović foto: GP018

„Ove godine će biti razna ponuda zanatlija. Cilj sajma je da afirmiše te zanate, da omogući razmenu kontakta, kao i da pospeši prodaju zanatskih proizvoda. Svedoci smo velike industrijalizacije i brzom načinu izrade materijala, tekstila, hrane i ostalog. Na sajmu možemo da se vratimo tradiciji i prirodi“, poručio je Slobodan Mitrović.

Dani Banice foto: GP018

Novina ovogodišnje manifestacije je da i novinari mogu da se međusobno nadmeću ko će napraviti bolju banicu, a najbolji će biti i nagrađeni.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde