Naslovna Društvo Dragan Velikić otvorio Nišville jazz Teatar

Dragan Velikić otvorio Nišville jazz Teatar

0
PODELI
Dragan Velikić foto: Zoran Ćirić
Dragan Velikić, nagrađivani srpski književnik i dvostruki dobitnik NIN-ove nagrade, sinoć je otvorio VII Jazz Teatarski Festival, ove godine se održava pod sloganom “Uprkos tuzi”, a samim tim i XXIX Internacionalni Nisville Jazz Festival. Prenosimo Velikićev govor u celini.

“Festivali su fešte…slavlja… veselje.
Svaki festival pa tako i ovaj naš Nišville.
Radost u ime života. Kako onda to poslednje – života – povezati sa tugom.
Paradoks postoji samo na prvi pogled. Ne toliko zbog toga što je i tuga sastavni deo svakog života. Već zato jer je pozorište, istinito i živo pozorište, večiti propitivač svih aspekata tog teškog, a toliko nam dragog života, koji ne staje i ne prestaje da nas mami ni u tragičnim okolnostima.
Tragedija nas je sve zadesila ovog maja.Tragedija nad kojom ostajemo nemi, prepuni pitanja bez odgovora. I nismo ni prvi ni poslednji u tom jadu.Više od dve i po hiljade godina pozorište pokušava da otključa tu tajnu, da prodre u suštinu ljudske tragedije i tuge, da joj uzme meru, nađe objašnjenje, da vidi možemo li nešto iz doživljenog da naučimo, da promenimo.
Te odgovore nastavljamo zajedno da tražimo ovog avgusta i mi, ovde u Nišu. Sa nadom da izađemo bolji i jači, uprkos tuzi. A tu nadu najbolje reflektuje naziv jednog od programa pred nama (pozorišna radionica) – POKRENI SE, KRENI I PRIMENI.
A znamo dobro da je smisao u: PROMENI!
Proglašavam VII Internacionalni Nišville Jazz TEATARSKI Festival 2023 otvorenim!”

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde