Naslovna Društvo Padobrani će krasiti niško nebo za vikend: Otvoreno 69. Padobransko prvenstvo Srbije...

Padobrani će krasiti niško nebo za vikend: Otvoreno 69. Padobransko prvenstvo Srbije u skokovima na cilj

0
PODELI
Otvoreno 69. Padobransko prvenstvo Srbije u skokovima na cilj foto: GP018

Najbolji srpski padobranci okupili su se na terenu JKP „Naissus“ kod arheološkog nalazišta Medijana, gde će se od danas do nedelje 6. avgusta takmičiti na 69. Otvorenom padobranskom prvenstvu Srbije u skokovima na cilj. Organizator padobranskog takmičenja je Vazduhoplovni savez Srbije, a neposredni organizator i domaćin je Padobranski klub veterana 63. padobranske brigade „Arhistratig“ i PК „Grunf“ iz Niša.

Organizatori Padobranskog prvenstva su takmičenje posvetili nedavno poginulom niškom paraglajderisti Miroljubu Janićijeviću Cekiju, svim padobrancima koji su preminuli ili poginuli, kao i stradalima u „Oluji“, koja je počela na današnji dan. Takmičenje je počelo minutom ćutanja njima u čast.

Predsednik domaćina i organizatora, Udruženja veterana 63. padobranske brigade, Vidoje Kovačević poručio je da je Niš zaslužio ovo takmičenje zbog svoje bogate istorije padobranstva.

Vidoje Kovačević foto: GP018

„Grad Niš je uvek bio prepoznatljiv i nadam se da će ubuduće biti po svojoj 63. padobranskoj brigadi. Padobranske brigade nisu samo Nišlije i okolina, nego ljudi iz svih krajeva bivše nam države, a sada i Srbije. Mi pripadnici padobranske brigade smo sa ponosom išli iz Niša u izvršavanje padobranskih zadataka, svetog obraza smo se vraćali i nikada nismo ukaljali vojničku čast, a Nišu smo donosili slavu“, poručio je Kovačević.

Labud Bulatović, predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije, ističe da vazduhoplovni sportisti Srbije predstavljaju svoju zemlji u svetu na najdostojanstveniji način.

Labud Bulatović foto: GP018

„Mi smo u stvari porodica. Uglavnom se poznajemo lično, direktno po srcu, pameti i po ljubavi prema sportu. Beskonačno smo zahvalni našoj vojsci, policiji, Ministarstvu sporta, Sportskom savezu, iako su zaboravni u poslednje vreme kada smo mi u pitanju. Mi smo tu da ih podsetimo da je vazduhoplovni sport jedan od najvažnijih i najuticajnijih sportova. Kada vazduhoplovni sportisti Srbije odu na Evropsko i Svetsko prvenstvo, oni najdostojanstveniji način predstavljaju Srbiju“, izjavio je Labud Bulatović.

Takmičenje je zvanično otvorila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je takmičarima poželela plavo nebo i siguran skok.

Dragana Sotirovski foto: GP018

„Kada je stigao prvi predlog da se u Nišu organizuje ovo državno prvenstvo, nisam razmišljala nijednog trenutka. Mislim da Niš, koji ima toliko dugu tradiciju sa 63. padobranskom brigadom, zaslužuje da u svoju istoriju ubeleži da je u našem gradu 2023. godine bilo državno prvenstvo. Možda možemo i naredne godine da budemo domaćini“, predlaže gradonačelnica.

Milorad Đošić foto: GP018

Predsednik „Arhistratgi“ Milorad Đošić, pilot-pukovnik u penziji je istakao da je imao čast da sa pilotima provede preko 30 godina, „tamo gde treba i gde ne treba“, kako kaže on.

Đošić je podelio i zahvalnice, a među dobitnicima je i Dejan Dimitrijević iz tog kluba, koji je i v. d. direktora Parking servisa.

Dejan Dimitrijević foto: GP018

„U prvom naletu sam skočio prvi iz helikoptera, to je bio revijalni skok, pošto nisam u takmičarskoj ekipi. Skok padobranom spada u najlepše osećaje u životu. Kako kažu padobranci kada skoče svoj prvi skok, sada znamo zašto ptice pevaju“, ističe Dimitrijević.

Pored domaćih takmičara, šarenolikim padobranima niško nebo će krasiti i takmičari iz Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Nemačke, Mađarske i Austrije.

Direktor takmičenja pojašnjava da će prvenstvo, koje se održava ovog vikenda u Nišu, biti prilika da za selekciju reprezentativaca, koji će predstavljati Srbiju na Svetskom prvenstvu u septembru u Italiji.

Jovčevski dodaje da će na takmičenju biti proglašena najbolja ekipa, ali i najbolji pojedinac.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde