Naslovna Kultura Danas počinje pozorišni program „Nišvila“: Otvara ga Dragan Velikić, a nastupiće i...

Danas počinje pozorišni program „Nišvila“: Otvara ga Dragan Velikić, a nastupiće i pozorišta iz Poljske i S. Makedonije

0
PODELI

Internacionalni festival „Nišvil džez teatar“ biće otvoren uveče u Nišu u Amfiteatru uz reku Nišavu pod temom ili sloganom „Uprkos tuzi“, kao uvod u veliki džez festival „Nišvil“.

Festival će otvoriti nagrađivani srpski književnik Dragan Velikić, dvostruki dobitnik NIN-ove nagrade, a odmah nakon svečanog zvaničnog otvaranja, publika će imati prilike da gleda predstavu “Echos” (Odjeci) u produkciji „Migro teatra“ iz Krakova u Poljskoj.

Od 22.00 časova na istoj sceni odigraće se predstava „Pirandelov cirkus“, pozorišta „Anton Panov“ iz Strumice (Severna Makedonija), prema komadu italijanskog pisca Luiđija Pirandela.

Prema rečima direktora „Nišvila“ Ivana Blagojevića, retka je prilika da se zahvali Ministarstvu kulture, koje je udvostručilo sredstva za ovaj deo festivala, koji sada iznosi milion dinara. Međutim, dodaje da je za pola miliona smanjena pomoć glavnom muzičkom delu.

Ivan Blagojević, foto:GP018

Bar poštuju ovaj segment festivala, koji polako dostiže evropske nivoe i brzo će disati za vratom ostalim, s obzirom na to da ne možemo da se upoređujemo sa ostalim kod nas, jer su to uglavnom festivali domaće ili eks-ju produkcije. Gotovo da nema čisto međunarodnih pozorišnih festivala“, poručio je Ivan Blagojević.

On je podsetio na ovogodišnji slogan festivala „Čekajući nacionalni status“ i dodao da je dok čekaju taj status, moraju da „krpe udarne rupe“ u kulturi, ne samo u Nišu, već i u celoj Srbiji.

Maja Mitić, umetnička direktorka i selektorka Teatarskog festivala je predstavila autore predstava koji će otvoriti ovogodišnji pozorišni program.

Maja Mitić, foto:GP018

Prvo će se posetiocima predstaviti „Migro teatar“, ulični teatar iz Krakova. To je teatar koji ima veliku pozorišnu tradiciju, koji se bavi angažovanim temama. Večeras će raditi priču o migraciji Jevreja i njihovom postojanju, koju su već, pored svoje zemlje, izvodili u Francuskoj, Letoniji i Rumuniji.

Monika Kozlovska, foto:GP018

U predstavi su tema Jevreji, ali isto i Poljaci i Ukrajinci i bilo koje vrste migracije. Pre Drugog svetskog rata Poljska je bila multikulturalna zemlja i hteli smo da pričamo o toj multikulturalnosti kod nas i šta se desilo nakon Drugog svetskog. To je bila naša Poljska migracija, ali to je i univerzalna priča za sve države u različitim periodima“, rekla je Monika Kozlovska, rediteljka predstave „Odjeci“ iz Poljskog Krakova.

Bojan Trifunovski, reditelj predstave „Pirandelov cirkus“ iz Strumice, predstaviće se komadom, koji je paradigma današnjeg odnosa ministarstava kulture prema glumcima i pozorištu, kako on kaže, i u Severnoj Makedoniji, ali i u Srbiji.

Bojan Trifunovski, foto:GP018

Nikada neće da se reši problem gde je ta granica između fiktivnog i realnog, šta se desi kada suprotstaviš te dve snage u nešto zajedničko. Pošto je ovo predstava koja se bavi problemima, kao onima koje sam zatekao u pozorištu u Strumici, poput problema života cirkuzanata i glumaca, te metafore smo pretvorili u nešto što razumemo, a to je kako se naše Ministarstvo kulture brine o nama, a ne brine se nikako“, zaključio je Trifunovski.

Umetnička direktorka „Nišvil džez festivala“ je dodala da će se u takmičarskom delu predstaviti osam predstava, a biće odigrane i dve prateće za odrasle. Svakog dana će biti odigrana i po jedna predstava za mlade u okviru programa „Jazz for kids and youth“.

Sutra će biti održana pozorišna radionica, a prekosutra plesna, dodala je Maja Mitić.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde