Naslovna Društvo Koliko smo blizu da se odmaralište „Divljana“ konačno vrati deci?

Koliko smo blizu da se odmaralište „Divljana“ konačno vrati deci?

0
PODELI

Odbornici Skupštine Grada Niša su krajem prošle godine doneli odluku o spajanju Dečijeg odmarališta „Divljana“ i Dečijeg kulturnog centra Niš u novu ustanovu Dečiji kulturno-obrazovno-rekreativni centar. Nedavno su izmešteni migranti, koji su tu boravili, a uskoro se očekuje da se obezbede sredstva za početak rekonstrukcije.

Gradonačelnica Niša je otkrila da je plan da se zajedno sa jednom bugarskom opštinom aplicira za dobijanje sredstva do 500 hiljada evra kroz prekograničnu saradnju, a određena suma novca za rekonstrukciju objekta „Divljane“, biće opredeljena i iz gradskog budžeta za 2024. godinu.

Dragana Sotirovski, foto:GP018

Ima i dosta donatora koji su se javili, koji žele da pomognu i nevladinih organizacija. Kada se svi mi dogovorimo i kada imamo isti cilj, a cilj nam je da ovo odmaralište, pre svega, vratimo deci, uspećemo u tome. Nije ovo toliko devastirano koliko smo očekivali i drago mi je što ćemo za kratko vreme uspeti da „Divljanu“ osposobimo, a onda da razmišljamo o još jednoj stvari, takođe važnoj, da damo subvencije roditeljima i školama, da školu u prirodi održavaju ovde, a ne na nekim drugim planinama i banjama, gde roditelje to mnogo više košta“, poručila je gradonačelnica Sotirovski tokom obilaska „Divljane“.

Ona je dodala da je neophodno da se srede i sportski tereni u okolini, kako bi se čitav kraj oživeo.

Objekti su i sada u funkciji, navodi v. d. direktora ove ustanove Goran Ćirić, ali prema njegovim rečima, ne ispunjavaju savremene turističke standarde i standarde rekreativne nastave.

Goran Ćirić, foto:GP018

Spajanjem Dečijeg odmarališta „Divljana“ i Dečijeg kulturnog centra Niš u novu ustanovu Dečiji kulturno-obrazovno-rekreativni centar će omogućiti ekonomičnije i efikasnije poslovanje, navodi Goran Ćirić.

„Te dve ustanove kada se spoje u jednu, ona će biti operativnija. Dečji kulturni centar ima svoje aktivnosti koje može da sprovodi ovde, „Divljana“ ima svoje kapacitete u koje može da primi polaznike nastava u Dečjem kulturnom centru. Kada se to spregne biće ekonomičnije, efikasnije i finansijski isplativije“, rekao je v. d. direktora „Divljane“.

Divljana, foto:GP018

Nije bilo većih ulaganja u ove objekte, još od početka rada 1972. godine. Ćirić kaže da su veće investicije, poput zamene krove i kanalizacije, ali i zamene grejnih tela i stolarije, neophodne.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde