Naslovna Društvo Udruženje Makedonaca „Vardar“ iz Niša obeležilo Ilinden – Dan Republike

Udruženje Makedonaca „Vardar“ iz Niša obeležilo Ilinden – Dan Republike

0
PODELI
Ilinden intoniranje himni foto: GP018

U susret nacionalnom prazniku Severne Makedonije, Ilindenu, Udruženje građana makedonske nacionalne manjine „Vardar“ iz Niša priredilo je danas u prostorijama Gradske opštine Medijana prijem i organizovalo prigodnu svečanost.

Ilinden, nacionalni praznik Republike Severne Makedonije, koji se obeležava sutra 2. avgusta, je najveći makedonski praznik i proslavlja se od Ilindenskog ustanka 1903. godine.

Obeležavanju 120 godina Ilindena prisustvuje i ambasadorka Severne Makedonije u Srbiji Mihaela Veselinov, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine Borče Veličkovski, kao i predstavnici Nišavskog okruga i gradskih opština Pantelej, Palilula i Medijana.

GO Pantelej i udruženje Vardar foto: GP018

Ovaj događaj je okupio i predstavnike drugih udruženja sa kojima „Vardar“ sarađuje. Uručene su zahvalnice Gradskoj opštini Pantelej i Srednjoj muzičkoj školi.

Blage Petruševski foto: GP018

„Jedan od ciljeva obeležavanja Ilindena je upravo to da na jednom mestu zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave, ustanova kulture, sa udruženjima sa kojima sarađujemo i medijama, zajedno se podsetimo šta znači Ilinden za makedonski narod i da ga zajedno obeležimo. Prilikom obeležavanja, tradicija je da uručimo par zahvalnica pojedincima i ustanovama koje to zaslužuju, prateći i podržavajući rad našeg Udruženja“, poručio je Blage Petruševski iz udruženja „Vardar“.

Saša Usenović , član Opštinskog veća Palilule istakao je da imaju dobru saradnju sa ovim udruženjem i čestitao je praznik svim Makedoncima.

Saša Usenović foto: GP018

„Prezadovoljni smo saradnjom sa Udruženjem „Vardar“. Sarađujemo kroz razne programe, kao i kroz naše „Palilulsko veče“ koje organizujemo u Nišu. Ovom prilikom bih zahvalio našem domaćinu i čestitam predstojeći Dan državnosti Makedoncima“, izjavio je Usenović.

Udruženje građana makedonske nacionalne manjine Nišavskog okruga „Vardar“ Niš decembra ove godine navršava 21 godinu rada. Dobitnici su brojnih nagrada i priznanja, a najveći problem su im, kako ističe Blage Petruševski, male prostorije, jer ne mogu da smeste sva priznanja.

Gosti udruženja Vardar foto: GP018

Proglašeni su za najbolje udruženje u Srbiji i nagrađeni su priznanjem Sveti Kliment Ohridski.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde