Naslovna Kultura Sutra počinje 12. „Zauvek Šaban Bajramović“

Sutra počinje 12. „Zauvek Šaban Bajramović“

0
PODELI

U cilju upoznavanja načina života, kulture i umetnosti Roma, u Nišu će 2. i 3. avgusta biti organizovan dvanaesti internacionalni festival Roma Niš festival „Zauvek Šaban Bajramović“.

Mile Petrović, vođa ansambla „Veseli Romi“ i direktor Festivala navodi da je ovaj događaj više od slavljenja Šabana Bajramovića, jer Festival ima ulogu i da neguje romsku muziku i kulturu.

Mile Petrović, foto:GP018

Ovo je jedan festival koji se tiče i romske kulture, kako glasi i sam naziv, to niški i romski festival. Negujemo romsku muziku i kulturu da se to ne gasi. Pošto sam godinama u muzičkim vodama, moram da kažem da se pomalo naša muzika i kultura gube, zbog čega, ne znam. Ove godine nismo dobili sredstva od Grada, koji je do sada svake godine bio pokrovitelj. Zahvaljujemo Opštini Crveni Krst, bez koje ove godine ne bi bilo festivala“, rekao je Mile Petrović.

Prvog dan festivala biće održano Veče pesnika u Oficirskom domu sa početkom u 20 časova.

Prvog festivalskog dana će biti položen venac ispred koncentracionog logora Crveni krst u Nišu, kroz koji je tokom Drugog svetskog rata prošlo oko 30.000 zatvorenika, dok je oko 10.000 zatvorenika iz ovog i drugih zatvora, mahom Srba, Roma i Jevreja, streljano na niškom brdu Bubanj.

Roma fest press, foto:GP018

Trećeg avgusta na platou kod Džez muzeja u Tvrđavi biće priređen koncert, zahvaljujući „Nišvilu“. Nastupiće i orkestar „Južni vetar“ iz Vranja, ali i mladi romski muzičari. Muzički nastupi takođe počinju u 20 časova.

Uprkos tome što Grad Niš ove godine nije pokrovitelj Festivala, organizatori neće odustati od negovanja sećanja na lik i dela Šabana Bajramovića i negovanja kulture Roma.

Mile Petrović se priseća vremena kada je radio sa Šabanom i dodaje da Romi moraju mnogo više da sarađuju međusobno.

Ja sam Šabana upoznao sa svojih 16 godina. Radio sam sa Šabanom i znam njegove dobre i loše strane. Moram da kažem, da mora više Roma da čuva Šabanove pesme i da festival potraje. Šaban je ostavio dosta toga. On je bio Rom, iako je po duši bio Jugosloven“, dodaje direktor Festivala.

Po prvi put će Festival će imati izlet u Beograd u „Akademiji 28“. Uz pomoć Ministarstva kulture biće organizovan festival „Šaban Bajramović i prijatelji“.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde