Naslovna Društvo Herojska 37. motorizovana brigada obeležila slavu Sveti Stefan, despot srpski

Herojska 37. motorizovana brigada obeležila slavu Sveti Stefan, despot srpski

0
PODELI
Obeležavanje slave Sveti Stefan, despot srpski foto: GP018

Udruženje Herojske 37. motorizovane brigade – Raška, rezanjem kolača obeležila je u Sabornom hramu Svete Trojice slavu Sveti Stefan, despot srpski. Pripremljen je i kulturni program.

Nakon molitve, organizovan je i kulturni program povodom obeležavanja ovog dana. Zatim sledi obilazak Muzeja Kopnene vojske, polaganje venaca i obilazak Ćele kule, Medijane i Čegra.

Prisutni na molitvi i rezanju slavskog kolača foto: GP018

General u penziji Ljubiša Diković je čestitao slavu svim pripadnicima Vojske Srbije, koja danas po prvi put obeležava ovaj dan.

General u Ljubiša Diković foto: GP018

„Okupljamo se prvi put sa ciljem da obeležimo našu slavu i da na još jedan način obogatimo sećanje na našu tradiciju, da podstaknemo ljude na važnost značaja tradicije, a posebno da podstaknemo ljude na važnost brige o svim ljudima, koji su bili spremni i stali na branik otadžbine, u vremenu kada je to otadžbina od njih tražila“, poručio je Diković.

General Diković, bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, navodi i da je današnja vojska dobro organizovana i tehnički mnogo spremnija. Međutim, prema njegovim rečima, pored sredstava, najvažniji faktor su ljudi, jer je čovek ključ odvraćanja od agresije i najvažniji ako do borbe dođe.

Sveštenik Vlajko Grabež foto: GP018

Sveštenik Vlajko Grabež u svojoj molitvi je podsetio na život despota Stefana Lazarevića, koji je sa 12 godina ostao bez oca kneza Lazara Hrebeljanovića, koji je dao život u Boju na Kosovu. On je dodao da su ga majka Milica i monahinja Jefimija odgojile u velikog rodoljuba i hrišćanina, ali i diplomatu i vojskovođu.

Herojska 37. motorizovana brigada je za izuzetne zasluge u odbrani otadžbine od NATO agresije 1999. godine odlikovana Ordenom narodnog heroja.

Iz Udruženja navode da je njihov cilj da pomognu ugroženim borcima, ne samo te jedinice, nego svim borcima i porodicama poginulih, ali i da se bore za status i prava boraca.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde