Naslovna Sve vesti Niš Niška Skupština usvojila završni račun budžeta za 2022. godinu. Prihodi veći za...

Niška Skupština usvojila završni račun budžeta za 2022. godinu. Prihodi veći za 850 miliona

0
PODELI

Na 32. sednici Skupštine Grada, kao jedna od najbitnijih tačaka dnevnog reda bilo je usvajanje predloga odluke o završnom budžetu Grada Niša za 2022. godinu. Na dnevnom redu našla se ukupno 21 tačka. U završnom računu, koji su odbornici usvojili, navodi se da je povećanje prihoda u odnosu na 2021. godinu 850 miliona dinara.

Zakonska obaveza lokalnih samouprava je da do 30. juna u tekućoj godini, sačine i dostave završni račun budžeta za prethodnu godinu.

Prihodi i primanja budžeta Grada Niša u 2022. godini ostvareni su u ukupnom iznosu od 12,1 milijarde, u koji su uključena preneta neutrošena sredstva iz ranijih godina u iznosu od oko 500 miliona, što predstavlja 94,46% od planiranih 12,8 milijardi dinara prihoda i primanja budžeta Grada Niša za 2022. godinu.

Dr. Boban Džunić,foto:GP018

Ostvareni prihodi su veći za nekih 850 miliona u odnosu na 2021. godinu. Iz svega ovog možemo da zaključimo da je u prošlogodišnjem budžetu najveći iznos sredstava bio opredeljen za potrebe građana, i to najviše za socijalnu i dečju zaštitu, obrazovanje, kulturu, komunalnu delatnost i poboljšanje infrastrukture“, rekao je predsednik Skupštine Grada Niša Boban Džunić.

Načelnica Gradske uprave za finansije Nina Ilić je dodala da su najznačajniji izvori prihoda porez na zarade, sa udelom od 77 odsto i porez na imovinu, koji doprinosi sa oko 10 procenata.

Nina Ilić, foto:GP018

Rashodi i izdaci su izvršeni u iznosu od 11.620.000.000 i to je 90,67 posto u odnosu na planirane rashode. Najznačajnije je da ovi prihodi ostvareni isključivo od izvornih i ustupljenih prihoda, koje jedinice lokalne samouprave po Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ostvaruju. Bez bilo kakvog zaduživanja i bez bilo kakve intervencije Republike iz tekuće budžetske rezerve“, rekla je Nina Ilić, načelnica Gradske uprave za finansije.

U prošlogodišnjem budžetu, prema rečima načelnice za finansije, najveći iznos sredstava bio opredeljen za zadovoljene osnovnih potreba građana, i to najviše za socijalnu zaštitu, dečju zaštitu, omladinu, sport, obrazovanje i kulturu. Nakon toga, najviše je izdvojeno za finansiranje javnih komunalnih preduzeća i za sve projekte preko Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, navodi Nina Ilić.

Iz opozicije negoduju zbog spajanja dnevnog reda, jer se prema rečima odbornika koalicije „Niš, moj grad“, stide svog završnog računa.

Branislav Jovanović, foto:GP018

Sramotno je što su spojili tačke dnevnog reda, jer se stide svog završnog računa. Znaju da sa 11 milijardi ništa ne mogu da urade u ovom gradu i spajaju te tačke da što manje istine o tome ode u etar. Kada su kapitalne investicije sedam posto, to je poraz budžeta. Svaki ekonomista će vam reći da je razvojni budžet do 30 posto, a u Nišu je to sedam“, prokomentarisao je Branislav Jovanović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde