Naslovna Sve vesti Niš Budžet Niša veći zahvaljujući porezima. Opozicija optužuje gradsku vlast da zbog toga...

Budžet Niša veći zahvaljujući porezima. Opozicija optužuje gradsku vlast da zbog toga živi „na grbači naroda“

0
PODELI

Na današnjoj sednici Skupštine, odbornici su usvojili predlog prvog rebalansa budžeta za 2023. godinu. Kasa Grada biće punija zahvaljujući prihodima od oko 670 miliona, s obzirom na to da je planirano povećanje prihoda od poreza na imovinu od dve milijarde, u odnosu na dosadašnjih od 1,35 milijardi. Iz opozicije navode da to pokazuje da gradska vlast živi „na grbači naroda“ i da nema viziju.

Ovaj rebalans se radi u skladu sa potrebama direktnih i indirektnih korisnika budžeta Grada Niša. U osnovu na osnovni budžet, koji je iznosio 13,4 milijardi za tekući budžet. Sada ovim rebalansom uvećavamo budžet za 979 miliona i 663 hiljada dinara, te će time u ovom momentu naš budžet iznositi 13,5 milijardi“, navodi predsednik Skupštine Boban Džunić.

Dr. Boban Džunić,foto:GP018

Gradonačelnica Niša navodi da su uvećanjem prihoda od 670 miliona dinara, ispunjene potrebe za prvim ovogodišnjim rebalansom i dodaje da je uverena da će Niš ubrzo imati budžet od 15 milijardi.

Dragana Sotirovski,foto:GP018

S obzirom na to da za prvih šest meseci imamo 670 miliona prihoda više, nego za isti period prošle godine, radimo ovaj prvi rebalans i verujemo da ćemo svu onu viziju koju smo imali početkom ove godine da završimo ovu godinu sa uspehom, jer je realizacija budžeta kroz ovaj završni račun za prošlu godinu bila gotovo 95 posto, što se nije desilo u prethodnih nekoliko godina. Prihodi su svake godine veći za gotovo 1,2 milijarde i verujemo da ćemo vrlo brzo imati i budžet od nekih 14,5, a zašto ne i 15 milijardi“, poručuje gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Načelnica Uprave za finansije Nina Ilić navodi da očekuju rast prihoda u drugoj polovini godine, jer je, prema njenim rečima, praksa pokazala da je drugi deo godine izdašniji što se tiče prihoda.

Nima Ilić, foto:GP018

Ona je dodala da je prihod od poreza na imovinu od dve milijarde dinara planiran na osnovu povećanja broja poreskih obveznika po tom osnovu, jer se grad širi, dodaje ona.

Najviše sredstava iz ovog budžeta će ići Upravi za društvene delatnosti, i to u visini trećine budžeta, navela je načelnica Uprave za finansije. i dodala da su Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj opredeljene 4 milijarde, pre svega za izgradnju ulica i kanalizacije. Za komunalne delatnosti je izdvojeno 2,8 milijardi dinara.

Miodrag Stanković odbornik iz koalicije „Niš, moj grad“ ističe da su oni protiv ovog rebalansa, jer nisu zadovoljni namenom sredstava. On ističe da je opredeljeno manje sredstava za besplatnu užinu i manje novca za porodilje.

Miodrag Stanković, foto:GP018

Možete videti kroz rebalans budžeta da je plan da prihod od poreza bude čak dve milijarde, imajući u vidu da je realizacija kroz završni račun koji smo videli za 2022 bila oko 1 milijarde i 350 miliona. To znači da će čak 650 miliona ove godine biti veći porez na imovinu u odnosu na prošlu. To govori da ova vlast živi na grbači naroda i da nema viziju i grad je u ozbiljnom problemu“, rekao je Stanković.

Njegov koalicioni kolega Branislav Jovanović je zatražio da vrtići i udžbenici budu besplatni.

Branislav Jovanović, foto:GP018

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde