Naslovna Društvo Plesom obeležen Svetski dan velnesa u institutu „Niška Banja“

Plesom obeležen Svetski dan velnesa u institutu „Niška Banja“

0
PODELI

Raznim vežbama i plesnim pokretima, koje su terapeuti Instituta za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banja“ demonstrirali okupljenima, obeležen je Svetski dan velnesa. Ovaj dan se obeležava od 2012. godine sa ciljem da podigne svest o značaju fizičke aktivnosti.

Svetski velnes dan se po 12. put obeležava u preko 150 zemalja sveta, ove godine pod sloganom „Jedan dan može zameniti čitav život“.

Institut „Niška Banja“ tradicionalno obeležava ovaj dan plesom. Danas su terapeuti pokazivali određene vežbe i pokrete, koji su ukomponovani sa muzikom.

Dr Rozita Filipov ističe da vežbanje u terapijske svrhe preporučuje svima, ne samo onima koji imaju zdravstvene probleme.

Sam velnes podrazumeva primenu vežbi u terapijske svrhe. Pokret znači život i zbog toga savetujemo pacijentima, da kad kog je moguće, ali i zdravim osobama, da primenjuju vežbe. Treba uvek vežbati, a poruka ovogodišnjeg obeležavanja ovogodišnjeg Svetskog dana velnesa jeste da ples i te kako predstavlja značajan činilac svakodnevnog života. Ovo se odnosi na sve osobe, zdrave, koje imaju neko oboljenje, kao i na osobe sa invaliditetom“, poručila je Dr Rozita Filipov.

Dr. Rozita Filipov

Tema ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana velnesa je „DanceMagenta“. To je skup akcija usredsređenih na ples, koji ima sve veću vrednost u međunarodnom velnes svetu.

Spojićemo aspekte plesa sa tri osnovna koraka. Prvi korak je „plešite sa svojim telom“, bez obzira koju vrstu plesa da odaberete, ples je svojevrstan vid vežbanja. Zatim „plešite svojim mislima“ odnosno dok meditirate razmišljajte o plesu, naravno uz muziku koju volite, i treće „plešite sa životom“, rekla je dr Jasminka Stojadinović.

Jasminka Stojadinović,foto:gp018

Ona je dodala da svaka redovna aktivnost produžava život.

Svaka redovna fizička aktivnost, od najranijeg detinjstva do duboke starosti, produžava život. Dovoljno je i pola sata dnevno da budemo aktivni, neka to bude i najobičnija šetnja, naizmenično brzim i sporim hodom, i sasvim je dovoljno“, dodaje dr Stojadinović.

Institut za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banja“ raspolaže sa 550 postelja, u tri stacionarna bloka, Radon, Zelengora i Terme. Osoblje čini 56 terapeuta i 13 lekara specijalista fizikalne medicine.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde