Naslovna Kultura Uručeni ugovori o sufinansiranju projekata promoterima kulture Niša

Uručeni ugovori o sufinansiranju projekata promoterima kulture Niša

0
PODELI
Ančica Dimitrijrvić, foto:gp018

Niškim udruženjima i ustanovama, koji okupljaju zaljubljenike u muziku, likovnu umetnost, književnost, igru, očuvanje tradicije, a koja pre svega imaju cilj promociju grada Niša, što u zemlji, što u inostranstvu, uručeni su ugovori o sufinansiranju projekata iz oblasti kulture.

Grad Niš je za sufinansiranje 27 projekata iz oblasti kulture odvojio pet miliona dinara, dok za sufinansiranje sedam predstavnika grada na festivalima u inostranstvu, još milion dinara.

Foto:gp018

Sredstva su namenjena za muzičke i kulturne programe, očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa Niša, negovanje kulture sećanja, kao i razvoj kreativne industrije i savremenog stvaralaštva. Prioritetne teme projekata ove godine su očuvanje i negovanje nasleđa cara Konstantina i Tvrđave, kao i negovanje kulturnog stvaralaštva za decu i mlade.

Drago mi je što ima ideja i ljudi koji su entuzijasti sa vizijom kada je kultura u pitanju. Hvala vam na trudu. Šest miliona za 34 udruženja, odnosno 34 projekata, kako budemo bogatiji, verujem da ćemo iduće godine imati više para u budžetu, tako će i ova pozicija da raste. Mislim da polako ali sigurno svi zajedno na jedan pravi način promovišemo grad“, poručila je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Dragana Sotirovski,foto:gp018

Gradonačelnica je dodala da je posebno ponosna na sedam udruženja, koja će predstavljati grad Niš u inostranstvu. Jedan od predstavnika grada u inostranstvu je i muzička radionica i dečji hor „Čarobna nota“, koja postoji već devet godina i koji okuplja preko 60 deteta, što pevača, što izvođača na instrumentima.

Puno nastupamo, imamo puno koncerata iza sebe i razna putovanja po Evropi, pa čak i u Aziji. Sada u julu smo na festivalu na Ohridu, prošle godine smo išli do Čanakala u Turskoj. Imamo u planu i Dubai, imamo visoke ciljeve“, rekla je Miljana Radivojević, osnivačica ovog hora.

Miljana Radivojević,foto:gp018

Ona navodi da hor izvodi razne žanrove muzika, od dečjih, preko zabavnih i rok, pa sve do niških tradicionalnih pesma i operskih arija.

Ančica Dimitrijević iz Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša navodi da su oni kroz 10. jubilarni „Gastro-turistički festival“, okupili 15 zemalja, gde su posebno istakli trpezu iz vremena cara Konstantina.

Ančica Dimitrijrvić, foto:gp018
Ančica Dimitrijević, foto:gp018

Među ustanovama koje su dobile sredstva za projekte iz kulture je i Studentski kulturni centar, koji kroz svoje festivale neguje folklor i horsko pevanje.

Studentski kulturni centar se već ovim festivalom folklora, pod UNESCO-m i CIOFF međunarodnom organizacijom, koja je glavna za organizaciju folklora u svetu, dovoljno pozicionirao. Ove godine će biti 16. put i ove godine imamo i sedam država, među kojima su Kolumbija, Čile, Turska, Nemačka, a biće preko 200 učesnika odnosno izvođača“, kaže Predrag Jelenković, direktor SKC-a.

Predrag Jelenković,foto:gp018

Posebno mesto u negovanju tradicije ima i Udruženje „Višnja“, koje je nedavno organizovalo Festival ćilima.

Maja Sević, foto:gp018

Maja Sević iz tog udruženja dodaje da oni organizuju i veliki broj radionica za decu gde mogu da nauče mnogo toga o starim zanatima, ali i da tkaju, vezu, pletu, heklaju i da prave tradicionalne kolače.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde