Naslovna Kultura Spektakularnim izvođenjem Betovenove „Fantazije“ u Nišu počeo Festival „Muzički edikt“

Spektakularnim izvođenjem Betovenove „Fantazije“ u Nišu počeo Festival „Muzički edikt“

0
PODELI

Nastupom horova iz Niša, Italije i Španije ali i RTS-a i filharmonije Republike Severne Makedonije na platou Svetosavskog doma u porti Sabornog hrama, počeo je 8. po redu Festival horske duhovne muzike, „Muzički edikt“.

Na festivalu će se predstaviti 17 horova iz devet zemalja kao i Niško crkveno pevačko društvo „Branko“ koje je i domaćin i organizator ove manifestacije. Posebnost ovogodišnjeg festivala je učešće horova koji izvode duhovnu muziku različitih hrišćanskih konfesija, rimokatoličke, anglikanske i pravoslavne.

Početak festivala koji se održava se sa blagoslovom Episkopa niškog Arsenija, označila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je u svom govoru istakla da je pravi trenutak da se vratimo pravim vrednostima, duhovnosti i toleranciji.

Svaki jezik nosi sa sobom i poseban ritam, međunarodni festival Muzički edikt sa sobom nam zato donosi svo bogatstvo duhovne muzike koja je prijatan i koristan lek za svakog čoveka, pratilac na svakom mestu da bi začinila naš rad, naše postojanje kao što je so potrebna svakom jelu. Zar muzika nije silnija i snažnija što je bliža tihom glasu. Vratimo se pevanju, a ne komercionalnoj proizvodnji i konzumaciji bez svesti o porukama koja ta komercijalizacija sa sobom nosi,  rekla je gladonačelnica Niša Dragana Sotirovski.
Publici se obratio i starešina Sabornog hrama Branko Cincarević koji je, takođe, uputio poruku tolerancije.

Dečiji hor Branko,foto:Z.Stojnić

Festival je otovrio Dečji-omladinski hor NCND „Branko“ pod digirentskim vođstvom Jovane Mikić. Zatim je nastupio Dečački hor katedrale u Toledu iz Španije kojim rukovodi Hoze Manuel Martin-Delgado Sančez.

Hor, Toledo iz Španije, foto:Z.Stojnić

Nastup Hora crkve Svetog Spiridona iz Trsta izazvao je posebnu pažnju publike. Čine ga profesionalni pevači deset različitih nacionalnosti, a Horom diriguje Ana Кaira.

Hor iz Trsta,foto:Z.Stojnić

Na podijumu pod otvorenim nebom smenjivali su hor za horom, a nakon goste iz Italije nastupao je Hor Maestrini Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu kojim diriguje Ivana Mirović. Njihov nastup je samo potvrdio da se Festival održava u gradu koji ima bogatu horsku tradiciju koja se brižljivo neguje decenijama.

Hor Fakulteta umetnosti Niš,foto:Z.Stojnić

Prvo festivalsko veče završilo se spektakularno za ljubitelje muzike, izvođenjem Betovenove „Fantazije za klavir, hor i orkestar“ koju su združeno izveli Filharmonija Republike Severne Makedonije sa dirigentom Hadži Jakovom Milutinoviće, operskim pevačima mr Кatarinom Simonović Ivanković, Marijanom Radosavljević, Aleksandrom Ristić, mr Sašom Arsenkovim, Nikolom Stamenkovićem i Lazarom Lazarevićem.

Solista na klaviru bio je mr Andrej Cincarević koji je premijerno predstavio klavir vrhunskih performansi, „Behštaj“ iz koncertne serije D-model 282, koji otaje u vlasništvi Eparhije niške.

Dodeljena je i nagrada koja nosi ime Milana Mandića, istaknutog člana NCND „Branko“, koji je preminuo od posledica Кovida pre tri godine.

Nagrada se dodeljuje za izuzetan osećaj za horsko pevanje, a ovogodišnji dobitnik ovog priznanja je Rimon Кamarija, dirigent Кatedralnog hora crkve Svetog apostola Jakova u Jerusalemu.

Pre uručenja nagrade prikazan je kratak film o Milanu Mandiću.

Večeras drugog festivalskog dana u niškom Sabornom hramu nastupa hor Sveti Stefan Dečanski iz Berlina – Nemačka, palestinski hor Svetog Jakova iz Jerusalima, Akademski hor SКC-a iz Niša i hor Radio televizije Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde