Naslovna Društvo Uskoro počinje „Muzički edikt“ koji okuplja 17 horova iz 12 zemalja, među...

Uskoro počinje „Muzički edikt“ koji okuplja 17 horova iz 12 zemalja, među njima i Papin hor

0
PODELI
Press muzički Edikt foto: GP018

Ljubitelji duhovne muzike moći će da uživaju u nastupima 17 horova iz 12 zemalja na festivalu „Muzički edikt“, koji se od 4. do 7. juna održava u niškom Sabornom hramu i na platou ispred Svetosavskog doma. Organizatori posebno ističu nastup hora Sikstinske kapele, Eparhijski hor kalkutskih škola iz Indije i nastup Filharmonije Republike Severne Makedonije posle 16 godina u Srbiji.

Organizatori Međunarodnog festivala duhovne muzike „Muzički edikt“ su Eparhija niška i Niška crkvena pevačka družina „Branko“. Pored domaćih izvođača, na osmom Festivalu učestvovaće preko 800 muzičara iz Španije, Italije, Nemačke, Rumunije, Crne Gore, Palestine, Severne Makedonije, Vatikana, Indije, Poljske i Bosne i Hercegovine, tačnije Republike Srpske.

Festival „Muzički edikt“ se održava svake dve godine, već 16 godina, a od 2015. godine je uvršten među stalnim gradskim manifestacijama.

Sara Cincarević foto: GP018

„Sam naziv ovog festivala govori kojim putem smo krenuli, a put je jedan jedini, da postoji sloboda veroispovesti ljudi u čitavom svetu i da sve što diše slavi Gospoda. Zato želimo da ugostimo goste sa svih krajeva, sa svih meridijana i Crkvena pevačka družina „Branko“, kao osnivač ovog festivala zajedno sa Eparhijom niškom, to radi dugi period i veoma studiozno“, poručila je direktorka Festivala Sara Cincarević.

Ona je dodala da njihov festival odvaja to što svi učesnici NCPD „Branko“ učestvuju u organizaciji volonterski. Posebno je istakla ponos što su uspeli da dovedu Papin hor. Hor Sikstinske kapele će nastupiti treće večeri u punom sastavu od 56 članova.

Trećeg dana će posetioci festivala imati priliku da čuju nešto što se retko sreće u Evropi, a to je nastup Eparhijskog hora kalkutskih škola iz Kolkate u Indiji.

Na otvaranju „Muzičkog edikta“ nastupiće hor „Branko“, ali i Filharmonija Republike Severne Makedonije, koje nije nastupala 16 godina u Srbiji.

Hadži Jakov Milutinović foto: GP018

„Ovaj festival je vrsta međunarodne saradnje, ali i saradnje muzičkih institucija u našoj zemlji, tako svečano otvaranje predstavlja saradnju Niške crkvene pevačke družine „Branko“, kao domaćina, Fakulteta umetnosti iz Niša, koji pored svog hora doprinosi i kroz soliste, koji će učestvovati. Sarađujemo i sa muzičkom produkcijom Radio televizije Srbije, koja će u ovom otvaranju učestvovati kroz hor, a međunarodna saradnja se uspostavlja sa Filharmonijom Severne Makedonije“, rekao je Hadži Jakov Milutinović, dirigent hora.

Gradonačelnica Niša je istakla da je ponosna na entuzijazam organizatora, jer ovaj festival izdvaja Niš od drugih gradova. Posebno je iznenađena što je papa dao saglasnost za nastup Hora Sikstinske kapele.

Dragana Sotirovski foto: GP018

„Nama kao narodu ovih dana je potrebno više sabornosti, više želje da pokažemo to zajedništvo, a zahvaljujući „Muzičkom ediktu“, ne samo ove godine, već svih godina, možemo da uživamo u lepoti različitosti. Svi će oni na svoj način dati doprinos „Muzičkom ediktu“, ali videćemo po čemu smo različiti i šta je to što nas spaja. U rodnom gradu cara Konstantina, posle gradske slave, „Muzičkim ediktom“ otvorili smo vrata mnogim horovima koji će doći i verujem da će lepe utiske poneti iz našeg grada“, izjavila je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Dodala je da će Grad još više ulagati u „Muzički edikt“ kako bi program bio još masovniji narednih godina. Uoči ovogodišnjeg izdanja Festivala, Grad je uz pomoć donatora, Eparhije i Ministarstva kupio koncertni klavir.

„Koliko smo složni u nekim idejama, da je Nišu potreban koncertni klavir, najbolje pokazujemo što smo uspeli zajedno da ga kupimo i da on dođe u Niš uoči „Muzičkog edikta“. Na taj način Niš će biti centar gde će mladi umetnici, poput Hadži Jakova, poput njegovih kolega sa Fakulteta umetnosti, poput mladih talenata iz Muzičke škole, moći da u Nišu nastupaju na instrumentu, koji do sada nismo imali“, dodala je Sotirovski.

Cincarević Sotirovski Anastasov foto: GP018

Četvrtog juna na kraju prve festivalske večeri zajedničkim nastupom hora Radio televizije Srbije, hora Fakulteta Umetnosti u Nišu, hora NPD “Branko” i Državne filharmonije iz Severne Makedonije – Skoplje, biće

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde