Naslovna Društvo Izložbom „Razglednice starog Niša i mostovi Niša“ započeto obeležavanje gradske slave

Izložbom „Razglednice starog Niša i mostovi Niša“ započeto obeležavanje gradske slave

0
PODELI
Izložba „Razglednice starog Niša i mostovi Niša“ foto; GP018

Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ pripremila je izložbu „Razglednice starog Niša i mostovi Niš“ u okviru programa „Imamo čast pozvati vas“. Ovom izložbom i izložbom “Niš i Nišlije“ Istorijskog arhiva u parku „7. juli“, započeto je programsko obeležavanje manifestacije „Gradska slava Sveti car Konstantin i carica Jelena“, koja će trajati pet dana.

Nišlije izložbu „Razglednice starog Niša i mostovi Niša“ mogu da vide na Trgu kralja Milana do 15. juna. Autorke izložbe su Marina Vukašinović i Ivana Petković, šef Odeljenja zavičajnih i posebnih fondova Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu.

Ivana Petković foto; GP018

„Ovom prilikom smo hteli da promovišemo, kako Narodnu biblioteku i Zavičajno odeljenje, tako i da promovišemo naš grad Niš. Predstavili smo ono što čuvamo u biblioteci u Zavičajnom odeljenju i ta građa se sastoji od tri segmenta. Prvi je „Imamo čast pozvati vas“ prigodno povodom slave. Tu smo predstavili programe koji se čuvaju u Narodnoj biblioteci, odnosno jedan deo svakodnevnog života Niša između dva svetska rata, svakodnevni život posvećen proslavama Božića, slavama i ostalim događajima“, rekla je Ivana Petković.

Drugi segment se odnosi na razglednice Niša, tokom godina, gde se može pratiti razvoj grada od oslobođenja Niša od Turaka pa do današnjih dana, dok je treći deo izložbe posvećen Nišavi i mostovima na njoj, od najstarije Taš ćuprije, odnosno današnjeg mosta kod Tvrđave, pa sve do novijih mostova.

Proslava gradske slave je zvanično počelo juče, obeležavanjem godišnjice Bitke na Čegru, liturgijom i polaganjem venaca na spomenik na Čegru.

Pored izložbi, današnji program će prevashodno biti raspoređen u Tvrđavi, tačnije na platou ispred Beogradske kapije. Od 17 časova nastupaju kulturno-umetnička društva, od 18 časova niške plesačke grupe, a za 20 časova je zakazan koncert „U susret gradskoj slavi: Bedemi prošlosti, ritam budućnosti”. Nastupaće Džez sekcija Muzičke škole u Nišu i Ženski akademski hor Studentskog kulturnog centra.

Adriana Anastasov foto; GP018

„Gradska slava je prva manifestacije kojom započinjemo ovo leto. Nastavlja se „Muzičkim ediktom“, koji počinje u nedelju 4. juna i onda imamo „Nisomniju“ i mnoge druge manifestacije u toku celog leta. Uz program gradske slave Turistička organizacija Niša je objavila i kalendar događaja za celo leto. Naši građani mogu da se informišu svakodnevno na sajtovima grada i TON-a, ali i bilbordima i svemu onome što smo pripremili kao promotivni deo za naše događaje“, ističe gradska većnica za kulturu i turizam Adriana Anastasov.

Arheološko nalazište Medijana foto; GP018

Ona je dodala da će program biti zastupljen u svih pet gradskih opština i da će ulaz za sve događaje biti besplatan.

„Imamo i svečanu akademiju, koju ćemo ove godine po prvi put posle deset godina realizovati na arheološkom nalazištu „Medijana“. Radi se komad „Čiji si ti, mali“ u organizaciji Narodnog pozorišta, Studentsko-kulturnog centra i Vojnog orkestra Niša“, dodala je Anastasov.

Sutra u 18 časova biće održano Carsko veče i svečana slavska litija u Hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Parku Svetog Save.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde