Naslovna Društvo Liturgijom u čast junaka sa Čegra počelo obeležavanje godišnjice bitke

Liturgijom u čast junaka sa Čegra počelo obeležavanje godišnjice bitke

0
PODELI
Liturgijom u čast junaka sa Čegra foto: GP018

Povodom obeležavanja 214. godišnjice Bitke na Čegru, u kapeli Svetih besrebrenika Kozme i Damjana, u kompleksu Vojne bolnice Niš, služena je sveta liturgija stradalim srpskim junacima. Liturgiju je služio Njegovo preosveštenstvo vladika niški Arsenije u pratnji sveštenika eparhije niške.

Vladika niški Arsenije foto: GP018

„Kada služimo svetu liturgiju i kroz svetu evharistiju koja jeste najsavršeniji vid našega sjedinjenja sa Hristom, sa Bogom, pominjemo i njihova imena, njihove podvige, za Gospodu pokoj njihove duše, da im Gospod oprosti sva sagrešenja i da ih primi u svoje naručje, naručje nebeskoga Oca. Jeste život večni i neprolazni, gde je konačna luka svih nas koji živimo na zemlji, a mi smo Bogu blagodarni, što smo imali takve pretke koji nisu žalili svoj život, koji nisu žalili sebe zarad slobode svoje otadžbine, slobode u kojoj mi danas uživamo i žanjemo plodove onoga semena, koje su oni posejali. Neka im je večna slava i neka Gospodu pokoj njihove duše“, poručio je vladika niški Arsenije.

Pomen Čegar foto: GP018

Nakon liturgije održan je parastos čegarskim junacima u Ćele kuli. Inače, današnjim obeležavanjem godišnjice Bitke na Čegru počinje proslava gradske slave Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde