Naslovna Društvo U Nišu održana kampanja „Ja pripadam“ – da svi građani dobiju lična...

U Nišu održana kampanja „Ja pripadam“ – da svi građani dobiju lična dokumenta

0
PODELI
U Nišu održana kampanja „Ja pripadam“ - da svi građani dobiju lična dokumenta foto; GP018

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, u saradnji sa Zaštitnikom građana i Predstavništvom Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u Srbiji, danas je u Nišu održalo informativnu kampanju za predstavnike romske zajednice, u cilju informisanja o načinu ostvarivanja prava na upis u matičnu knjigu rođenih i pribavljanja ličnih dokumenata.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović istakao je da prema istraživanju UNHCR-a iz 2020. godine, u neformalnim naseljima u našoj zemlji žive približno 253 osobe koje nisu upisane u matičnu knjigu rođenih, a da su to uglavnom osobe romske nacionalne manjine.

AleksadarMartinović foto; GP018

„U Nišu danas nastavljamo informativnu kampanju koja se odnosi na veliku akciju koju je država pokrenula još pre nekoliko godina. U akciju su uključena resorna ministarstva, zaštitnik građana i prijatelji iz UNHCR-a. Akcija je važna za građane Srbije, a odnosi se na to da ni jedan građanin Republike Srbije ne bude u poziciji da ne bude upisan u matičnu knjigu rođenih ili da nema lične dokumente ili da se ne zna koje mu je državljanstvo“, rekao je ministar Martinović.

Martinović je dodao da su dalje zajedničke aktivnosti usmerene ka sprečavanju pojave novih slučajeva lica koja nisu upisana u matičnu knjigu rođenih, kroz identifikovanje preostalih slučajeva i pružanje podrške i pomoći radi rešavanja njihovih statusnih pitanja.

On je izrazio uverenje da će Srbija biti jedna od zemalja koje će u potpunosti iskoreniti apatridiju do kraja kampanje UNHCR-a „Ja pripadam“, u novembru 2024. godine.

Prema istraživanjima najviše je pripadnika romske populacije, koji nemaju lična dokumenta, i samim ni priliku da ostvaruju svoja prava kao građani Republike Srbije.

Gradonačelnica Niša je poručila da je Gradu Nišu jako važna ova kampanja, kako bi se romskoj populaciji objasnilo koja prava imaju, jer ima slučajeva da romska deca nemaju zdravstvene knjižice.

Dragaa Sotirovski foto; GP018

„U proteklih godinu i po dana zaposlili smo pripadnike romske nacionalne manjine sa visokom stručnom spremom u gradskoj upravi, Grad stipendira romske učenike i pomažemo na sve načine. Jedan smo od gradova potpisnika za suzbijanje dečijih brakova koji jesu primećeni i u našim mahalama. Kao Grad smo napravili iskorak i prvi put u skupštinskom sazivu imamo pripadnika romske nacionalne manjine“, kaže Sotirovski i dodaje da prema nezvaničnim podacima, u nekoliko mahala u Nišu živi oko 20.000 Roma.

Zoran Pašalić foto; GP018

Zaštitnik građana Zoran Pašalić istakao da se ovakvim skupovima građanima Srbije pokazuje vidljivost nacionalne manjine, koja ima veliki doprinos na mnoge sfere života u Srbiji. On je istakao da je borba za svakog pojedinca i njihovo prepoznavanje i afirmacija romske zajednice zadatak svih nas.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, zaštitnik građana i UNHCR od 2012. godine ulažu zajedničke napore u rešavanje ovog pitanja, u okviru tri sporazuma o razumevanju.

Nakon obraćanja učesnika, održana je informativna sesija za predstavnike romske zajednice.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde