Naslovna Društvo „Medijana“ mami strane turiste, Tvrđava i dalje čeka svoje preduzeće i novac...

„Medijana“ mami strane turiste, Tvrđava i dalje čeka svoje preduzeće i novac od Ministarstva kulture

0
PODELI
Arheološko nalazište Medijana foto; GP018

Gradska većnica za kulturu i turizam Adriana Anastasov da su ustanove kulture bile uspešne u prošloj godini, ali da će ova godina biti još uspešnija, jer je Grad za kulturu opredelio najviše sredstava za sad. Istakla je da će ova godina verovatno biti rekordna po boju turista, najviše zahvaljujući arheološkom nalazištu „Medijana“.

Na dnevnom redu 31. sednice Skupštine Grada Niša uvršteni su i izveštaji o radu gradskih ustanova kulture. Gradska većnica Adriana Anastasov je istakla da je prošla godina bila izuzetno uspešna, a da će je ova verovatno nadmašiti, jer je i budžet za kulturu veći i prvi put je premašio milijardu dinara.

Adriana Anastasov,foto:gp018

Kao i prošle godine, i ove godine će mnogo toga biti izvedeno na otvorenom na Letnjoj pozornici i besplatno za naše sugrađane, tako da smo radili na tome da programi budu kvalitetniji i bolji, što se vidi u prvih nekoliko meseci, i što će se videti u nastavku sezone“, rekla je Anastasov.

Prema njenim rečima, prošla godina je nadmašila do tada rekordnu 2019. godinu po broju turista. Za prva četiri meseca u ovoj godini broj stranih turista je veći za sto odsto, a uvećanje domaćih turista je za oko 60 odsto, a ukupno je njih preko 40.000.

Najviše posetilaca je bilo u arheološkom nalazištu „Medijana“. Važan turistički događaj ove godine je proslava tri veka Tvrđave, za koju se još uvek čeka pomoć Ministarstva kulture za uređenje trga ispred Beogradske kapije. Zbog svih problema sa kojima se suočava Tvrđava, neophodan je organ koji će se baviti isključivo njome.

Morate da razumete da je to spomenik kulture od značaja za Republiku, tako da sve što radimo na Tvrđavi radimo uz saglasnost Republičkog zavoda, ili u ovom slučaju Regionalnog zavoda, koji nam daje saglasnost za bukvalno sve. Upravo čistimo zidine Tvrđave od grafita, i moramo da se konsultujemo sa Zavodom za način na koji će se čistiti. Da bude zadužen jedan sektor u Turističkoj organizaciji Niša je nešto što je sada prilično realno“, dodaje većnica.

Dragoslav Ćirković,foto:gp018

Dragoslav Ćirković iz koalicije „Niš, moja grad“ kaže da je dobro što se gradska vlast posle 11 godina setila da bi Niš mogao da bude turistička destinacija, ali ne veruje da „imaju dovoljno promišljanja da urade sve što su pobrojali, jer da mogu do sada bi to i uradili“.

Dodaje i da je zadovoljan što Niš posećuju strani turisti koji i noće u ovom gradu, jer time profitiraju i ugostitelji.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde