Naslovna Sve vesti Niš Korak bliže ka izmeštanju pruge iz centra grada, glavna železnička stanica biće...

Korak bliže ka izmeštanju pruge iz centra grada, glavna železnička stanica biće na Crvenom Krstu

0
PODELI

Na 31. sednici Skupštine Grada Nišu, koja je danas nastavljena, odbornici su debatovali o izgradnji trase pruge od Trupala do Donjeg Međurova. Kada će početi dugo najavljivani radovi i dalje se ne nazire, a iz opozicije podsećaju da je bivša ministarska energetike Zorana Mihajlović pre nekoliko godina najavila da će izmeštanje pruge iz centra grada krenuti još 2017. godine.

Na dnevnom redu su i brojne parcijalne izmene Generalnog urbanističkog plana, koje su uglavnom tiču pretvaranja površina ostalih namena u površine javne namene, kako bi se izvršila eksproprijacija.

Ove izmene će omogućiti da arheološko nalazište, koje je pronađeno na privatnoj parceli, bude pristupačno za sve posetioce. Takođe, u planu je i uređenje romskog groblja, koje bi pre toga trebalo da postane javno.

Ivan Grmuša,foto:gp018

Izmene Generalnog urbanističkog plana se uglavnom odnose parcijalne izmene koje se tiču pretvaranja površina ostalih namena u javne namene. Tu mislim na javni parking u Dušanovoj ulici, objekat „Medikoterapije“ koji je trenutno u funkciji zdravstva, treba da bude u funkciji predškolskog obrazovanja, kako bi mogao tu da se napravi vrtić, odnosno da se izvrši prenamena. Romsko groblje na području Crvenog Krsta treba da postane javno, da se stvori pravni osnov za eksproprijaciju, novopronađena arheologija na Panteleju, koja je trenutno u privatnom vlasništvu, to je zona stanovanja koja treba da se proglasi javnom, da bi se stvorio osnov za eksproprijaciju i sutra izlaganje tog prostora javnosti“, rekao je Ivan Grmuša, v. d. direktora Zavoda za urbanizam.

Planom će biti predviđeno i izmeštanje glavne gradske železničke stanice na područje Crvenog Krsta, kako bi u jednoj zoni bila objedinjena saobraćajna čvorišta, uz aerodrom i glavnu autobusku stanicu.

Odbornik opozicije Branislav Jovanović podseća je bivša ministarka energetike najavila da je izgradnja pruge oko Niša, uz izmeštanje trase koja prolazi kroz grad, trebalo da krene još 2017. godine.

Branislav Jovanović,foto:gp018

Dragoslav Ćirković iz koalicije „Niš, moj grad“, smatra da je ovakvim dnevnim redom SNS već krenuo u izbornu kampanju.

Dragoslav Ćirković,foto:gp018

„Sama činjenica da je gospodin Grmuša pobrojao milion tačaka kazuje da je Srpska napredna stranka već krenula sa izbornim ciklusom, i da je to jedan pamflet lepih želja. Sve to je divno, bilo je priča i o uređenju Novog groblja, kad se pominje romsko, raduje me da gradska vlast sagleda i to romsko groblje, kako priliči 21. veku. Ali imate i Staro groblje koje je ostalo u tim željama da će ga urediti i da će od njega napraviti memorijalni park, od svega toga nije se dogodilo ništa“, poručio je Ćirković.

Planira se da se i deo oko Tvrđave, na kome je trenutno parking, proglasi javnim, kako bi namena te površine bila u skladu sa Tvrđavom. Takođe, biće i promena u planu izgradnje nove kvantaške pijace, s obzirom na to da je potreban veći prostor, nego što je to prethodno predviđeno.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde