Naslovna Sve vesti Niš Energetski menadžer: Grad na javnoj rasveti uštedeo 78% energije

Energetski menadžer: Grad na javnoj rasveti uštedeo 78% energije

0
PODELI

Danas se na 31. sednici Skupštine Grada našao i predlog odluke o usvajanju Programa energetske efikasnosti za period od 2023. do 2025. godine, u koji je uvršten i program uštede od javne rasvete. Opozicija postavlja pitanje zašto je Grad ušao u javno-privatno partnerstvo za zamenu rasvete, kada je mogao da uštedi radeći samostalno.

Maja Stanković, energetski menadžer Grada Niša navodi da je Programom energetske efikasnosti za period od 2023. do 2025. godine predviđeno da za tri godine Grad Niš ima uštedu od gotovo 20 odsto.

Maja Stanković, foto:gp018

U narednom periodu nas očekuje realizacija samog programa, s tim da je realizacija krenula, s obzirom na to da smo uvrstili u sam program uštede koje se ostvaruju iz javne rasvete, odnosno javno-privatnog partnerstva, koje sprovodi Grad sa privatnim partnerom. Juče smo dobili podatak da je nakon tromesečnog preseka, ušteda od javne rasvete nekih 78 posto. Zakonska obaveza je da svaka jedinica lokalne samouprave ostvaruje jedan posto uštede primarne energije. Kroz ovaj program mi ćemo u prvoj godini imati uštede od nekih 4,71 posto, do čak 19,83 posto u trećoj godini. Očekuje se najznačajniji trend rasta uštede primarne energije u drugoj godini 18,12 posto, kada se u punom kapacitetu implementira unapređenje javnog osvetljenja“, poručila je Maja Stanković.

Iz opozicije kritikuju ugovor koji je Grad sklopio sa firmom „Resalte“, uz primedbe zašto Grad nije na sebe preuzeo zamenu uličnih sijalica, s obzirom na to da ova privatna firma dobro profitira iz ovog posla. Umesto toga, taj novac je mogao pripasti Gradu, poručuje Ćirković iz koalicije „Niš, moja grad“.

Dragoslav Ćirković,foto:gp018

Nisam imao prilike, niti mi iz „Niš, moj grad“, da vidimo kolika je cena koštanja svega toga i da neko sabere koji je to novac u uštedi iz koga će se platiti neko. Ako je ušteda bila zaista velika u ciframa, stoji osnovno pitanje nas iz koalicije „Niš, moj grad“, zašto to Grad nije radio. Zašto je Grad dopustio nekome da 15 godina radi jedan posao, iz koga, normalno, ima dobar profit, a sve to nije mogao da uradi Grad i na taj način sačuva novac za nova dečja obdaništa, koja su prekopotrebna u ovom gradu“, upitao je Dragoslav Ćirković.

Dragana Sotirovski je poručila da „Parking sevis“ nije imao kapacitete za zamenu svih sijalica u gradu.

Dragana Sotirovski,foto:gp018
Grad ni u jednom trenutku nije imao novca da zameni 23.500 sijalica. To je ogroman posao, koji naš „Parking servis“ sigurno ne bi mogao da uradi. Drugo, to je novac koji je, uslovno rečeno, novac koji nemate u papiru, to je novac koji vi dajte iz uštede, na osnovu toga dajete taj novac. Mi sada kroz poskupljenje struje imamo drugu vrstu problema, što je struja poskupela, pa su veći i troškovi „Naissusa“ za pumpe, veći troškovi drugim našim preduzećima, koja koriste struju. Što se tiče javnog osvetljenja, da nema uštede i da nema tih boniteta, ne bismo mogli svake večeri da osvetljavamo sportska igrališta. Sada imate sportska igralište gde se u 22 časova gase svetla“, odgovorila je gradonačelnica Niša.

Plan i program sadrže i poboljšanje mera energetske efikasnosti za sve javne objekte, tj. za objekte za koje Grad plaća troškove. Trenutno se rade energetske sanacije na školama „Kralj Petar Prvi“ i „Ivan Goran Kovačić“ u Niškoj Banji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde