Naslovna Društvo Mladi Nišlija je prebrodio teške trenutke i sada je uzdanica za medalju...

Mladi Nišlija je prebrodio teške trenutke i sada je uzdanica za medalju na Paraolimpijskim igrama

0
PODELI
Prijem sportista i delegacije foto: GP018

Andrej Radulović je sa 14 godina doživeo saobraćajnu nezgodu na letovanju u Crnoj Gori, gde je zadobio teške povrede stomaka i kičme. Pet godina kasnije se bavi stonim tenisom u kolicima gde beleži odlične rezultate.

Prijem foto: GP018

Nakon operacije u Podgorici gde su mu sanirane teške povrede stomaka, izvedena stoma, ušiven pokidan ureter, izvađeno dve trećine debelog creva, avionom biva prebačen u Beograd radi što hitnije operacije kičme. Nakon nekoliko dana Andreju je operisana kičma, smrskani pršljenovi su zamenjeni implantima i ostavljen je tračak nade u rečenici lekara: „Kičmena moždina nije potpuno prekinuta ali je jako traumatizovana.“

Ohrabreni napretkom u tretmanu Andrej kreće sa neurorehabilitacijom robotikom. Na svakoj kontroli popravlja svoje rezultate, uspeva da napravi i sam par koraka u robotu za podršku hodu i značajno popravi balans.

Andrej Radulović foto: GP018

„Sport mi je pomogao da prebrodim mnogo toga tako da se sada borim i treniram stoni tenis. Najveći uspeh za sada mi je da sam dobio nacionalnu kategoriju tako da mogu da učestvujem na svim međunarodnim i bodovnim turnirima, gde se skupljaju bodovi za Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre“, rekao je Andrej.

On je dodao da su mu porodica i prijatelji najveća podrška i da su ponosni na njega što je pronašao nešto čemu može da se posveti.

Andrej je danas prisustvovao prijemu kod gradonačelnice u Gradskoj kući uz prisustvo svog trenera i predsednika Paraolimpijskog komiteta Srbije Zorana Mićovića. Na tom sastanku je dogovoren novi sistem finansiranja paraolimpijskog sporta u Nišu.

Zoran Mićović foto: GP018

„Andrej je veliki srpski talenat. Upravo stoni tenis, ali i atletika, košarka u kolicima i golbal su sportovi koje bi ovaj grad trebalo da nosi. Mi smo danas sa gradonačelnicom napravili neku strategiju na koji način bismo pomogli ovom sportu. Slučaj ovog dečaka govori da svi mi treba da se ugledamo na te ljude koji su prevazišli i svoje povrede, počeli da treniraju i osvajaju medalje i prave rezultate“, poručio je Mićović i dodao da se paraolimpijci Srbije sa velikih takmičenja uvek vraćaju sa bar sedam, osam medalja.

Andrej trenira u Stonoteniskom klubu osoba sa invaliditetom „Nais“ u Stonoteniskom domu, sa još 20-ak aktivnih igrača i još 13 registrovanih.

Vladan Živković foto: GP018

Trener tog kluba Vladan Živković kaže da ovaj klub ima velike ambicije i da Niš ima jako dobru priliku da paraolimpijac iz Niša osvoji medalju na Igrama u Parizu 2024. godine, uz adekvatnu podršku lokalne samouprave.

Dragana Sotirovski foto: GP018

„Kroz razgovor sa Paraolimpijskim komitetom smo postigli dogovor da kada bi sportisti pripadali posebnom savezu, koji bi okupljao isključivo osobe sa invaliditetom koje se bave sportom, onda bi Grad mogao lakše da ih finansira. Napravili smo plan kako ćemo do naredne godine, a do kraja godine Grad će pomoći na maksimalan mogući način, da li kroz prevoz, kupovinu karata ili kakogod da omogući našim paraolimpijcima da učestvuju u na takmičenjima u zemlji i inostranstvu“, izjavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Iako je Andrej srećan što se bavi ovim sportom, ne odustaje od najvažnije utakmice, one za svoj ponovni samostalan korak.

Andreju su potrebna sredstva za specijalističke preglede, laboratorijske analize, ortopedska pomagala, neurorobotiku, rehabilitaciju, lekove, suplemente i sanitetski materijal.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde