Naslovna Društvo GO PALILULA: Poseta učenika osnovne škole “Kralj Petar I”

GO PALILULA: Poseta učenika osnovne škole “Kralj Petar I”

0
PODELI
Ucenici osnovne škole “Kralj Petar I” posetilinsu GO Palilula. Njih su primili predsednik opštine Bratislav Vučković i koordinatorka kancelarije za mlade Marković Emilija. Učenici su pored mnoštva pitanja kako funkcioniše rad Gradske Opštine takodje učestvovali i u davanju predloga kako bismo oplemenili i ulepšali našu Palilulu. Takodje, njima smo najavili medijaciju koju pokrecemo u svim osnovnim i srednjim skolama na teritoriji GO Palilula.
Medijacija je način rešavanja konflikta i prevazilaženja nesporazuma, u kojem se neutralna strana (ili: neutralne strane) pojavljuje u ulozi medijatora. To je miroljubiv pristup rešavanju problema, pri čemu sukobljene strane direktno komuniciraju. Treća strana, kao posrednik između sukobljenih strana, olakšava suprotstavljenim stranama da pronađu rešenje u sopstvenom interesu i na obostrano zadovoljstvo. To čini tako što stranama u sukobu pomaže da unaprede komunikaciju i pronađu najbolje moguće rešenje.
Sam medijator (jedna osoba ili tim) ne rešava problem niti nudi rešenje, već pomaže stranama da kvalitativno unaprede međusobnu komunikaciju, čime se postiže bolje razumevanje. NJegovo prisustvo u pregovorima treba da obezbedi regularnu i mirnu proceduru, a ishod treba da je posledica dobre komunikacije.
Medijaciju treba shvatiti kao alternativni oblik rešavanja sukoba. Suština ovog postupka je u neformalnosti, fleksibilnosti i neobaveznosti. Upravo u takvoj atmosferi  proces medijacije obezbeđuje da strane u sukobu: otvoreno izlažu svoje viđenje problema, čuju jedna drugu, shvate stavove druge strane, te razreše nejasnoće zbog kojih su u sukobu. Iako postoje razlike u stavovima, bitno je da strane u sukobu imaju želju da prihvate raspravu o interesima i ciljevima, te postignu pozitivno rešenje. Namera svih učesnika medijacije jeste da stabilni rezultati pregovaranja imaju dugotrajan karakter. Neformalno okruženje za dijalog, kao i stručna pomoć medijatora, uslovljavaju uspešnu saradnju sukobljenih strana.
Cilj medijacije jeste da se konfliktu priđe na konstruktivan način, a to podrazumeva da se nađe takvo rešenje, u kojem su obe strane našle svoje interese. Na medijaciju se gleda kao na neku vrstu intervencije, čija je osnovna misija da “pruži pomoć u razrešenju sukoba posredstvom iniciranja pronalaženja obostrano prihvatljivog rešenja“. Uspešan završetak medijacije podrazumeva da je rešenje sukoba prihvatljivo i zadovoljavajuće za obe strane, pri čemu su prepoznate potrebe i interesi koji leže u osnovi konflikta. Konkretna realizacija suštine medijacije nalazi se u nastavku komunikacije sukobljenih strana, koje to više nisu. LJudi treba da nastave da rade zajedno, razmenjujući svoja iskustva. Ispunjenje ciljeva medijacije se može uočiti ako su u komunikaciji prisutni tolerancija i poštovanje. Konačno, ako dođe do ponovnog nesporazuma, obe strane su sposobne da same razreše sukob.
U nasem slucaju, kancelarija za mlade i GO Palilula isplanirali su sledece:
U svakoj skoli ce strucno osoblje (psiholog, pedagog i sociolog), predstavnik saveta roditelja i po jedan ucenik kao predstavnik svakog odeljenja proci obuku gde ce biti ostruceni za dalji rad medijacije.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde