Naslovna Društvo Sotirovski: Dobro nam ide na polju ekonomskog razvoja. Opozicija: Plan ekonomskog razvoja...

Sotirovski: Dobro nam ide na polju ekonomskog razvoja. Opozicija: Plan ekonomskog razvoja ne prati budžet

0
PODELI
Dragana Sotirovski foto: GP018

Među brojnim tačkama koje su se našle da dnevnom redu današnje sednice Skupštine Grada Niša, Predlog programa lokalnog ekonomskog razvoja grada Niša za 2023. godinu izazvao je najviše pažnje u prvom delu sednice, koja će biti nastavljena u utorak. Iz opozicije ovaj program nazivaju spiskom lepih želja i smatraju da budžet ne prati program, dok gradonačelnica Niša navodi da statistika i novac u budžetu pokazuju da grad ima dobar ekonomski razvoj.

Skupština Grada Niša foto: GP018

„Suština ekonomskog plana jeste razvoj Niša. To je vizija, ne samo rukovodstva grada, već svako ko živi u ovom gradu želi da se grad razvija. Statistika pokazuje, a i novac u budžetu koji nam pristiže, da smo dobri na tom putu ekonomskog razvoja. Za prva tri meseca smo ostvarili veći budžet u odnosu na prošlu godinu za nekih 700 miliona dinara. To se i te kako odražava na sve ono što možemo i planiramo da radimo“, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Odbornik koalicije “Niš, moj grad” Miodrag Stanković smatra da je program pisan imajući na umu da uskoro slede izbori i da njime gradska vlast želi da pokaže da ima viziju, a da je istina zapravo da Niš zaostaje za drugim većim gradovima u Srbiji.

Miodrag Stanković foto: GP018

„Plan ekonomskog razvoja je samo spisak lepih želja. Sada se nalazimo u predizbornoj ili izbornoj godini, vlast očigledno želi da izađe pred građane i da neki način kaže njima da oni imaju neku viziju i da se grad razvija. Suština je da grad Niš daleko zaostaje za Novim Sadom, pa i od Kragujevca u privrednom smislu. Samo pogledajte ciljeve i brojeve, bukvalno je sve prepisano iz ranijih godina, nemamo izveštaje šta je ono što je urađeno sa lokalnim programom za 2022. godinu“, smatra Stanković i dodaje da je ključni problem što program nema finansijsko utemeljenje.

Dragana Sotirovski foto: GP018

Sotirovski je najavila rebalans budžet, usled povećanog priliva novca od poreza na zarade, koji nisu planirali. Dodaje da je sve manji broj nezaposlenih, i da je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje manje od 19 hiljada ljudi. Grad će rebalansom budžeta najviše odvojiti novca za infrastrukturu, konkretno za kompletno uređenje ulica i rešavanje problema s pijaćom vodom u selima.

Branislav Jovanović foto: GP018

Branislav Jovanović iz koalicije „Niš, moj grad“, smatra da su ti brojevi falsifikovani, jer je nemoguće da je zapošljeno 3.000 ljudi za šest meseci, jer u gradu godinama nije otvorena nijedna fabrika.

Odbornici opozicije su istakli veliko nezadovoljstvo povodom grupisanja važnih tačaka dnevnog reda, kako bi, prema njihovim rečima, imali što manje vremena za raspravu oko važnih tema.

dr Boban Džunić foto: GP018

Predsednik Skupštine dr Boban Džunić je rekao da su na dnevnom redu 59 tačke, koje su grupisane u 31 tački. Dragoslav Ćirković iz odborničke grupe „Niš, moj grad“ navodi da time opozicija nema prilike da diskutuje o važnim tačkama i da je to „mentalno i verbalno nasilje koje trpi odbornička grupa Niš, moj grad“.

Branislav Jovanović foto: GP018

„Ovo je nasilje većina nad manjinom“, kaže njegov koalicioni kolega Branislav Jovanović i nastavlja: „Oni su spojili tačke dnevnog reda. Zamislite, spojili su program uređenja gradskog zemljišta i program ekonomskog razvoja za ovu godinu. Teatar na raskršću je posebna tačka dnevnog reda, neka odluka o vodovodu i kanalizaciji posebna tačka, a dve najvažnije tačke, na kojima funkcioniše ovaj grad su spojene. Tu nema pameti. Tražio sam da mi kažu koji je taj bistar um koji se setio ovakvih genijalnih stvari da ovo objedini“, kaže vidno nezadovoljan Jovanović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde