Naslovna Društvo Broj poreskih obveznika u Nišu povećan za oko šest hiljada

Broj poreskih obveznika u Nišu povećan za oko šest hiljada

0
PODELI
Porez foto:GP018

Načelnica Uprave za finansije Nina Ilić obavestila je građane da budu strpljivi jer će sva poreska rešenja biti dostavljena na adrese u narednih desetak dana. Ona dodaje da se zbog gradnje novih objekata broj poreskih obveznika povećava iz godine u godinu, a ove godine broj je povećan za oko šest hiljada.

Nina Ilić foto: GP018

„Molim građane da budu strpljivi jer će sva rešenja u narednih nedelju dana do deset dana biti isporučena na adresu. Sva ona rešenja koja su stigla u Elektronsko poštansko sanduče su već pre desetak dana stigla. Ko nije to otvorio može na šalteru u Gradskoj upravi na Jedinstvenom upravnom mestu, na našem šalteru „eUprave“ da dobije sva uputstva kako će moći da otvori sanduče i preuzme rešenje“, rekla je Nina Ilić.

Prošle godine je doneta Odluka o utvrđivanju prosečnih cena na osnovu kojih se obračunava porez na imovinu, koja se primenjuje od 1. januara ove godine. Tada je druga zona pripojena prvoj poreskoj zoni jer su se približile po komunalnoj i infrastrukturnoj opremljenosti, saopšteno je tada.

Deo grada oko tržnog centra „Delta Planet“ i početak Bulevara Nemanjića proglašeni su delom centra grada. Prema rečima Nine Ilić razlog toga je premeštanje nekih gradskih događaja i vrlo bitnih gradskih ustanova u deo van strogog centra grada.

„Na taj način su neki obveznici dobili malo uvećana rešenja po pitanju zona, a i prosečne cene su utvrđene prema onome kako se to kretalo u prometu u periodu od 1. oktobra 2021. do 31. septembra 2022. godine. U proseku su rešenja uvećana između 15 i 20 posto, zavisno od zone i od toga da li je obveznik pripadao nižoj zoni, a sada je viša i kakva je bila prosečna cena u određenim zonama“, dodala je načelnica Uprave za finansije.

Broj poreskih obveznika je veći za oko šest hiljada na teritoriji celog Grada Niša. Ilićeva dodaje da se taj broj povećava iz godine u godinu zbog gradnje novih objekata.

Dragana Sotirovski foto: GP018

„Kao Grad se maksimalno trudimo da pojačamo izgradnju u samom gradu, kako bi BDP naše zemlje bio na većem nivou. To je negde i naša obaveza i to se vidi kroz naš budžet. Veći broj poreskih obveznika, više para u budžetu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, zato smo i povećavali spratnost po obodu grada“, poručila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ona je dodala da nastoje da zaštite centar grada od previsokih zgrada, pa je maksimalna dozvoljena visina novoizgrađenih objekata 28 metara.

Nina Ilić je pozvala naslednike preminulih poreskih obveznika da se sami prijave lokalnoj poreskoj administraciji, kako bi dobili i eventualna umanjenja, jer im se ne isplati da plaćaju porez na njihovo ime. Ona je dodala i da je naplata poreza iz godine u godinu sve bolja i da se redovno šalju opomene obveznicima koji duguju porez.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde