Naslovna Društvo Vlade Švajcarske sa 273.000 evra podržava sprovođenje socijalno integrisanih usluga

Vlade Švajcarske sa 273.000 evra podržava sprovođenje socijalno integrisanih usluga

0
PODELI
PRO Učesnici predstavljanja javnih poziva za podršku organizacijama civilnog društva foto; Saša Đorđević

Program „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ predstavio je 18. maja u Nišu dva javna poziva za podršku organizacijama civilnog društva u sprovođenju socijalno integrisanih usluga. Oba poziva su otvorena do 9. juna 2023. godine, a pravo učešća imaju organizacije civilnog društva iz 99 gradova i opština iz Šumadije, zapadne, istočne i južne Srbije.

PRO Nataša Ivanović, službenica za socijalno uključivanje na programu foto; Saša Đorđević

„Uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske u ukupnom iznosu od 273.000 evra, biće podržano najmanje 20 projekata lokalnih udruženja kojima se unapređuje pristupa ostvarenju prava i ispunjenju potreba ranjivih grupa, sa fokusom na Rome, posebno iz neuslovnih naselja, osobe sa invaliditetom, uključujući decu i mlade ometene u razvoju, kao i lica koja ostvaruju pravo na podršku prema Zakonu o socijalnoj zaštiti”, navela je službenica za socijalno uključivanje na programu PRO Nataša Ivanović.

Program PRO posebno podstiče prijavljivanje romskih udruženja, a dodatno će biti vrednovano i ako predlozi projekata sadrže izrađenu analizu potreba ranjivih grupa na lokalnom nivou. 

„Specifičnost ovog poziva je što se podstiče pružanje socijalno integrisanih usluga kojima se objedinjuju najmanje dve od tri tematske oblasti: socijalna zaštita, obrazovanje i zdravstvo. Takođe, projekti moraju uključivati partnerstvo sa lokalnom samoupravom ili drugom relevantnom institucijom, poput Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, škole i slično”, istakla je Ivanović.

Pored poziva za podnošenje projekata, program PRO je objavio i poziv za tehničku podršku za najmanje 15 lokalnih organizacija civilnog društva za jačanje kapaciteta u cilju licenciranja kao pružalaca usluga socijalne zaštite. Dodatne informacije o uslovima poziva, procesu prijave i kriterijumima za izbor korisnika dostupne su na stranici programa PRO.

Programa „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde