Naslovna Društvo Sotirovski: Gradska kuća se ne nadograđuje, samo se menja krov

Sotirovski: Gradska kuća se ne nadograđuje, samo se menja krov

0
PODELI
Gradska kuća foto: GP018

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj Niša (KLER) raspisala je javni poziv za sanaciju krova Gradske kuće. Nabavkom su obuhvaćeni pripremni radovi, tesarski radovi, krovopokrivački radovi, limarski radovi i radovi na staklenom krovu.

Gradonačelnica Niša je poručila da je ova zgrada, koja je inače proglašena spomenikom kulture, već duže vreme zrela za rekonstrukcija, naročito krov.

Dragana Sotirovski foto; GP018

„Teško da ćemo do gradske slave imati izvođača radova, jer treba da protekne zakonski rok da bismo ga mi izabrali, i da vidimo da li će uopšte ponuda biti. Ova zgrada je inače davno bila spremna za rekonstrukciju, posebno njen krov i ovaj stakleni deo koji prokišnjava. Pogledajte ove zidove u ovom ćošku mislim da to Nišu i Gradskoj kući ne dolikuje. Posebno je sramota kada dođu strane delegacije i vide takvo stanje“, izjavila je Sotirovski.

Ona je dodala da veliki problem prave i golubovi, koji zapušavaju oluke i odvodno kanale.

Zgrada Gradske kuće je izgrađena za potrebe Narodne banke od 1926. do 1927. godine po projektu beogradskog arhitekte Aleksandra Jankovića. Palata je projektovana pod uticajem francuskog poznog neoklasicizma i predstavlja jedno od najuspelijih arhitektonskih ostvarenja građanske arhitekture dvadesetih godina 20. veka.

U toku adaptacionih intervencija 1972. godine za potrebe Predsedništva SO Niš, izvršene su intervencije vezane za uređenje enterijera tako da je ova značajna građevina dobila reprezentativnu javnu namenu.

Rok za podnošenje ponuda je 22. maj u 12 sati.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde