Naslovna Sve vesti Niš Obeležavanja gradske slave će biti skromnije, ali će prisustvovati 12 stranih delegacija

Obeležavanja gradske slave će biti skromnije, ali će prisustvovati 12 stranih delegacija

0
PODELI
Slava grada Niša foto: Gradski portal 018

Gradska slava Sveti car Konstantin i carica Jelena u Nišu ove godine će biti obeležena skromnijim programom, zbog skorašnjih tragedija koje su zadesile Srbiju, navodi gradonačelnica Niša. Program će kao i ranije početi 31. maja i trajaće do 4. juna.

Neće biti bogatog programa kao prethodnih godina, ali biće presedana, jer će prisustvovati 12 stranih delegacija, kaže Sotirovski.

Dragana Sotirovski foto; GP018

„Naš organizacioni odbor je već formiran. Iduće nedelje će se prvi put sastati i neće biti otvoreno za javnost, jer smatramo da nema potrebe i zato smo napravili ovu konferenciju da kažemo šta nas ove godine očekuje. Biće presedana, jer će 12 stranih delegacija, koje su već potvrdile dolazak u Niš za vreme gradske slave, biti ovde, a mi ćemo biti dobri domaćini“, poručila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski

Obeležavanje gradske slave počeće 31. maja uz ceremoniju obeležavanja godišnjice Bitke na Čegru.

Andrijana Anstasov foto: GP018

„Manifestacija obeležavanje slave Sveti car Konstantin i carica Jelena započeće programom 31. maja i trajaće do 4. juna. Program smo kreirali zajedno sa ustanovama kulture, Turističkom organizacijom Niša, gradskim opštinama i Predškolskom ustanovom „Pčelica“. Program će krenuti 31. maja državnom ceremonijom obeležavanja godišnjice Čegarske bitke, a 1, 2, 3. i 4. jun su prošarani besplatnim programima, koje sprovode ustanove kulture i udruženja sa kojima sarađujemo, horovi, kulturno-umetnička društva i plesne grupe“, rekla je gradska većnica za kulturu Adriana Anastasov.

Svečana akademija povodom obeležavanja slave Sveti car Konstantin i carica Jelena će biti održana u arheološkom nalazištu „Medijana“.

Biće održan i tradicionalni naučni skup „Niš i Vizantija“ u Univerzitetu u Nišu, a svaka gradska opština će imati svoj program. Detaljan program će biti objavljen u narednim danima.

Većnica Anastasov je dodala da je broj stranih turista u prva tri meseca udvostručen u odnosu na isti period prošle godine, a broj domaćih turista je 50 odsto veći.

Radovi na arheološkom nalazištu „Medijana“ u završnoj fazi foto: GP018

Nešto više od 40.000 turista je posetilo samo Ćele kulu, Arheološku salu, Memorijalni kompleks „12. februar“ i arheološko nalazište „Medijanu“, koje je privuklo polovinu turista od ovog broja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde