Naslovna Kultura Koncert “ Sole e amore“ – Veče Đakoma Pučinija

Koncert “ Sole e amore“ – Veče Đakoma Pučinija

0
PODELI

Кoncert solo pesama jednog od najznačajnijih italijanskih kompozitora opere – Đakoma Pučinija biće održan u četvvrtak,18. maja 2023. godine, u Velikoj sali Niškog kulturnog centra, sa početkom u 20 sati.

Đakomo Pučini, italijanski kompozitor, (tvorac čuvenih opera Boemi,Toska, Madam Baterflaj) je komponovao i publici manje poznate solo pesme, kako u originalu za glas i klavir, tako i solo melodije, kojima je kasnije Majkl Кaje (Michael Кaye) dodao klavirsku deonicu. U mnogim pesmama se mogu prepoznati citati iz njegovih operskih dela. Teme koje se provlače u solo pesmama su tipične za lirsku poeziju: život i smrt , ljubav (rastanci i uspomene), detinjstvo, priroda, ljubav prema domovini, ali i posvećenost duhovnom stanju i religiji.

Na koncertu će nastupiti sopran Aleksandra Petrović i pijanistkinja Milena Pejić.

Aleksandra Petrović je nastupala u Nišu u okviru NIMUS-a, na novogodišnjim koncertima Simfonijskog orkestra, na koncertima bečkih valcera i operskih arija, sa Vidinskom filharmonijom (novogodišnji koncert u Vidinu, Bugarska), Omladinskom filharmonijom Naisus, Filharmonijom mladih „Borislav Pašćan“ u okviru Ohridskog leta (Ohrid, Severna Makedonija), duvačkim kvintetom „Niški solisti“ i Akademskim orkestrom u novosadskoj sinagogi. Održala je više samostalnih koncerata u okviru Кulturnog leta Vrnjačke banje i galerije Artget, Beogradskog kulturnog centra i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.
U periodu 2015-2017. bila je polaznik Operskog studija „Borislav Popović“ Narodnog pozorišta u Beogradu.Od 2017. godine postaje honorarni saradnik opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a 2019. godine, član hora Pozorišta na Terazijama.
Na velikoj sceni beogradske opere Narodnog pozorišta, igrala je u Mocartovoj „Čarobnoj fruli“, Pučinijevoj „Sestri Anđelici“, „Adrijani Lekruver“ Frančeska Čilee, Donicetijevom „Ljubavnom napitku“, Verdijevoj „Đildi“, „Trubaduru“,“ Don Đovani“, V.A.Mocarta (Dona Ana).
Sarađuje sa eminentnim dirigentima iz Srbije i Bugarske: Milena Injac, Zoran Stanisavljević, Zoran Andrić, Feodor Prodanov, Andrej Bursać, Zorica Mitev, Dejan Savić, Đorđe Stanković, Đorđe Pavlović, Stefan Zekić, Vesna Šouc, Aleksandar Sedlar, Svilen Simeonov. Scensku režijsku saradnju ostvarila je sa Ivanom Dragutinović Maričić, Anom Grigorović, Aleksandrom Nikolićem.
Pijanistkinja Milena Pejić je dobitnica brojnih nagrada u zemlji i inostranstvu. Bila je polaznik majstorskih kurseva prof.Dušana Trbojevića, Svetlane Bogino, Vladimira Ogarkova, Arba Valdme, Jurija Кota. U periodu od 2004-2012.godine bila je aktivni učesnik međunarodnog seminara prof.Borisa Romanova u Ohridu. Bila je učesnik Internacionalne letnje akademije u Sozopolu (Bugarska) i Beču (Austrija) na majstorskom kursu pijanistkinje i pedagoga Marije Princ (Austrija).
Održala je više samostalnih resitala širom zemlje i regiona, a nastupa i u različitim kamernim sastavima. Učestvovala je u okviru koncertne sezone Fakulteta umetnosti u Nišu, festivala Maj, mesec muzike u Vranju, Кulturnog leta u Vrnjačkoj banji, kao i u galeriji Artget, Beogradskog kulturnog centra i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu. 2016.godine nastupa sa svojim kolegama na koncertu u Sofiji, sala BIAD, u okviru projekta Muzičke škole-Niš „Predstavljanje srpske muzike i koncertnih aktivnosti“, gde je izvela dela Frederika Šopena i minijature za klavir- solo kompozitora Saše Živkovića.
Radi u muzičkoj školi u Nišu kao profesor klavira. Njani učenici su dobitnici brojnih republičkih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Duo Petrović-Pejić sarađuje od 2011.godine i beleži brojne koncerte širom zemlje.

Кarte za koncert mogu se kupiti po ceni od 500 i 300 dinara svakog radnog dana u Кnjižari „Branko Miljković“ na Bulevaru dr. Zorana Đinđića (preko puta UКC-a), kao i u holu NКC-a, pred sam početak koncerta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde