Naslovna Društvo Srđan Aleksić zaključak sa skupa u Banja Luci

Srđan Aleksić zaključak sa skupa u Banja Luci

0
PODELI

Upotreba osiromašenog uranijuma na našim prostorima, u Republici Srpskoj, ali i u Republici Srbiji i zemljama regiona sa svim njegovim posljedicama ne smije biti tabu tema, niti tema o kojoj se samo s vremena na vrijeme govori.

Brojni dostupni domaći i međunarodni izvještaji potvrđuju da je municija sa osiromašenim uranijumom upotrebljavana u bombardovanju Srba u Republici Srpskoj/BiH – 1994/95. godine, te u bombardovanju Srbije – 1999. godine, te su ustanovljene lokacije na kojima je korištena municija sa osiromašenim uranijumom;

Učesnici okruglog stola su saglasni da pitanje zloupotrebe osiromašenog uranijuma u Republici Srpskoj treba aktuelizovati u nadležnim institucijama u Republici Srpskoj, te predlažu da ova tema bude jedna od tačaka zajedničkih sastanaka Vlada Republike Srpske i Republike Srbije, a čiji bi ishod trebao biti formiranje zajedničkog istražnog tima i institucionalna podrška radu tog tima.

Osnovni zadatak zajedničkog istražnog tima bio bi da zajedničkom aktivnošću stručnih i naučno relevantnih institucija Republika Srpske i Srbije utvrdi posljedice upotrebe osiromašenog uranijuma po život i zdravlje građana.

Imajući u vidu činjenicu da je pred italijanskim sudovima do sada doneseno više stotina pravosnažnih presuda po tužbama i u korist italijanskih vojnika oboljelih ili preminulih od kancera nakon što su u misijama na Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj – BiH bili neposredno izloženi osiromašenom uranijumu, potrebno je da nadležni organi tačno i poimenično prikupe podatke o svim žrtvama upotrebe osiromašenog uranijuma u Republici Srpskoj, ali i u Federaciji BiH, kao i u Srbiji kako bi se u odgovarajućim postupcima pred pravosudnim organima vlasti zatražila odšteta za žrtve.

Zbog dokazanih posljedica do kojih dolazi prilikom upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom skrenuta je pažnja na sve dalekosežne opasnosti koje bi nastale eventualnom upotrebom iste u svijetu, a posebno u ukrajinsko – ruskom ratu, odnosno da bi eventualno korišćenje municije sa osiromašenim uranijumom ozbiljno negativno uticalo na zdravlje vojnika koji bi tu municiju koristili, ali svakako i na zdravlje građana kontaminiranog područja.

Ne želeći da ista sudbina zadesi bratske narode Ukrajine i Rusije, ali i bilo koji drugi narod u svijetu, učesnici okruglog stola saglasni su da se sa posljedicama upotrebe osiromašenog uranijuma po zdravlje građana u Republici Srpskoj i Republici Srbiji trebaju upoznati sva relevantna tijela Ujedinjenih nacija. Shodno tome, Istraživački centar iz Banja Luke će u narednim danima u ime svih učesnika okruglog stola sačiniti i dostaviti posebno pismo Ujedinjenim nacijama i njenim tijelima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde