Naslovna Društvo O aktuelnostima u kardiologiji na kongresu u Istitutu Niška Banja

O aktuelnostima u kardiologiji na kongresu u Istitutu Niška Banja

0
PODELI
Kongre u Istitutu Niška Banja foto: GP018

U Institutu za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banja“ počeo je Kongres sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Aktuelnosti u kardiologiji 2023.“. Kongres koji okuplja vodeće kardiologe održaće se do 13. maja 2023.

Organizovanjem ovog Kongresa Institut „Niška Banja“ nastoji da sačuva tradiciju prolećnih naučnih skupova, koji se redovno održavaju od 1970. godine. Na ovom je predviđeno 10 sesija sa 62 predavača po pozivu i jedne koju organizuju medicinske sestre i fizoteraputi.

Prof.dr Marina Deljanin Ilić, direktorka Instituta „Niška Banja“, kaže da srpska kardiologija prati svetska dostignuća, a da su srpski kardiolozi rame uz rame sa najboljim svetskim stručnjacima.

Prof. dr Marina Deljanin Ilić, direktorka Instituta „Niška Banja“ foto: GP018
 „O tome svedoči mnogo radova naših kardiologa na evropskim i američkim kongresima. Čim prihvataju naše radove, gde je selekcija veoma rigorozna – po deset recenzenata ih evaluira, to znači da su ti radovi kvalitetni! I ne samo to – oni naše kardiologe pozivaju da budu recenzenti“, rekla je Delljanin Ilići ocenila da je naša praksa na  visokom nivou.

Prof. dr Milan Nedeljković, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu na kongresu govori o iskustvima sa ugradnjom interventne valvule.

Prof. dr Milan Nedeljković, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu foto: GP018
„Prvi sam ugradio interventnu valvulu 2014.godine i do sada je ugrađeno 336 takvih valvula. One su jako važne, pogotovu za starije pacijente, koji imaju hronična oboljenja pluća, bubrega, jetre i druge propratne bolesti gde kardiohirurg ne može da otvori grudni koš i uradi operaciju. Umesto toga, preko prepone ulazite valvulom i za 20 do 40 minuta uradite ono za šta bi hirurgu trebalo dva i po do tri sata“, istakao je profesor Nedeljković.

Organizatori Kongresa su Institut za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banja”, Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu, Odbor za kardiovaskularnu patologiju SANU, Udruženje kardiologa Srbije, Srpsko lekarsko društvo – podružnica Niš.

Pokrovitelj Kongresa je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde