Naslovna Društvo Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ obeležila 144 godine uz poruku: „Knjiga je spas...

Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ obeležila 144 godine uz poruku: „Knjiga je spas u ovim teškim vremenima“

0
PODELI

Svečanom akademijom u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ obeležene su 144 godine rada jedne od najstarijih institucija kulture u Nišu i prve javne biblioteke na jugu Srbije. Obeležavanju su prisustvovali predstavnici institucija kulture, kao i lokalni literarni stvaraoci.

Direktorka Narodne biblioteke u Nišu Sonja Šuković kaže da će se ova ustanova truditi da se bori protiv nasilja i primitivizma koji prete da ugroze prave vrednosti u Srbiji.

U danu kada Narodna biblioteka obeležava 144 godine svog rada, u vrlo teškim okolnostima za čitavu našu državu, potrudićemo se da svečanom akademijom koju smo upriličili, otvorimo neke prostore nepristajanja i neke pobune protiv zla, protiv svega što predstavlja nasilje, i protiv jednog primitivizma koji preti da u Srbiji ugrozi sve ono što je vredno. Činjenica je da je sve što je danas vredno na velikim iskušenjima“, izjavila je Sonja Šuković.

Sonja Šuković, foto:gp018

Narodna biblioteka je povodom ovog dana priredila i dve izložbe. Pristigla su i nova izdanja knjiga, čime žele da pokažu da knjiga predstavlja spas u ovim teškim vremenima i da je knjiga jedno od najvećih vrednosti našeg društva.

Foto:gp018

Obeležavanje ovog jubileja je svojim prisustvom uveličao i upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović. On se ne slaže sa navodima da je knjiga izgubila svoje mesto, već smatra da je knjiga čak dobila na značaju.

Već tri godine živimo jednu dugu pandemijsko-ukrajinsku noć i pomerili smo život u tom smislu, pomerili smo prostor života. Ovakvi događaji su značajni, jer nam vraćaju život u tom smislu. Obično se kaže da u novom komunikaciono-informacionom vremenu knjiga gubi svoje mesto i svoj smisao. Naprotiv, ja mislim da knjiga dobija sve više na značaju, sa knjigom mi smo bili biće, ličili smo na biće, bez knjige ne ličimo“, poručuje Radulović.

Selimir Radulović, foto:gp018

On se ne brine za budućnost biblioteka i dodaje da treba biti spokojan po pitanju budućnosti Narodne biblioteke Srbije i Biblioteke Matice srpske, koja naredne godine obeležava 200 godina od izlaska prvog broja „Letopisa Matice srpske“, najstarijeg književnog časopisa u Evropi.

Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ u Nišu danas ima preko 30.000 korisnika. Direktorka biblioteke navodi da se sa knjižnim fondom od preko 300.000 jedinica bibliotečke građe, i sa brojnim aktivnostima poput književnih večeri, promocija, tribina, i radionica, trude da ostanu kucajuće srce kulture grada Niša.

Foto:gp018

Istorijat Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ Niš:

Grupa profesora je u okviru Gimnazije, 1879. godine, osnovala biblioteku i čitaonicu za potrebe građana, te se ova godina smatra godinom osnivanja niške Narodne biblioteke.

Niški vladika Jeronim Jovanović je 13. maja 1894. godine testamentom zaveštao svoju kuću s dvorištem, novac i bogatu ličnu biblioteku za osnivanje Javne biblioteke, koja je posle dugog sudskog procesa svečano otvorena 19. septembra 1904. godine.

Biblioteka je 1906. godine dobila još jednu značajnu donaciju. Nakon iznenadne smrti Stevana Sremca, njegov brat, Jovan Sremac, poklonio je celokupnu piščevu ličnu biblioteku Narodnoj biblioteci.

U Prvom svetskom ratu, bugarski okupator odneo je u Sofiju preko 11.000 dragocenih knjiga i bibliotečki inventar, a neznatan broj je posle završetka ovog rata vraćen.

U Drugom svetskom ratu nemački okupator spalio je oko 5.000 odabranih naslova, a veliki broj ostalih knjiga se tokom okupacije izgubio. Nakon oslobođenja, obnovljeni fondovi stradali su u velikoj poplavi, 23. juna 1948. godine, u kojoj je uništeno preko 2.000 knjiga i skoro celokupna periodika.

Nakon višegodišnjeg menjanja lokacija, Narodna biblioteka je 1959. godine pronašla svoje mesto u zgradi nekadašnje Opštinske uprave, u ulici Borivoja Gojkovića br. 9.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde