Naslovna Društvo Održan Sajam profesionalne orijentacije u znaku dualnog obrazovanja

Održan Sajam profesionalne orijentacije u znaku dualnog obrazovanja

0
PODELI
Sajam profesionalne orijentacije foto: GP018

Na Sajmu profesionalne orijentacija 18 srednjih škola i 17 visokoškolskih ustanova predstavilo je svoje programe budućim srednjoškolcima i brucošima. Pored škola, predstavilo se i 13 poslodavaca, koji posluju u sistemu dualnog obrazovanja.

Mladi su na ovom sajmu imali prilike da saznaju sve o zanimanjima i radnim pozicijama primerenim njihovom formalnom obrazovanju, kao i da u odnosu na potražnju na tržištu rada, izaberu dalje školovanje koje će im obezbediti da u budućnosti lakše dođu do posla.

U okviru Sajma profesionalne orijentacije, Regionalna privredna komora Niš organizovala je prezentaciju „Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja – Korak do praktičnog znanja“, sa ciljem predstavljanja dualnog modela obrazovanja učenicima završnih razreda osnovnih škola.

Aleksandar Milićević foto: GP018

„Šest škola u našem regionu je u sistemu dualnog obrazovanja. Trinaest firmi je ovde prisutno, a nekih 20-ak kompanija je u sistemu dualnog obrazovanja. Dualno obrazovanje je jako bitno, s obzirom na to da u poslednje vreme postoji nedostatak kvalitetne radne snage, pogotovo na operativnom nivou. Upravo sistemom dualnog obrazovanja, pokušavamo da smanjimo taj problem. Želimo da dovedemo do toga da poslodavci mogu lakše da dođu do kvalitetne radne snage“, poručio je direktor Regionalne privredne komore Aleksandar Milićević.

On je dodao da podaci pokazuju da uglavnom svi đaci ostanu u kompanijama u kojima su obavljali dualno obrazovanje.

Praktično znanje i veština su ono što je potrebno da se zadovolji tržište rada navode iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Sve je veća potreba za praksom, koju mladi mogu da dobiju kroz dualno obrazovanje u svim gradovima Srbije. Pogotovo kad pogledamo situaciju na tržištu rada i sve veću potrebu poslodavaca za zapošljavanjem konkretnih obrazovanih profila. Zato je to nešto na čemu ćemo u narednom periodu zajedničkim snagama sve više raditi, jer praktično znanje i veština su ono što je potrebno da bi se na pravi način razvijalo naše tržište“, navodi Neda Milanović, direktor sektora za podršku u zapošljavanju NSZ-a.

Jedna od niških škola koja je u sistemu dualnog obrazovanja je i Građevinska tehnička škola „Neimar“, koja ima dogovorenu saradnju sa JKP „Naissus“. Nastavnica u toj školi kaže da je interesovanje za zanatska zanimanja povećano jer je velika potražnja za njima.

„Ima interesovanja za zanatska zanimanja, videćemo za keramičare kako će biti na upisu jer je to novi smer. Što se tiče rukovalaca građevinskom mehanizacijom, u današnje vreme se dosta gradi, a oni mogu svim građevinskim mašinama da rukuju kad završe treći razred, jer imaju dosta praktične nastave u okviru školovanja. Za njih ima posla, velika je potražnja i dobro je plaćeno“, rekla je ona.

Buduće srednjoškolce uglavnom zanimaju smerovi koji pripadaju IT sektoru. Tako Marija, koje završava osnovnu školu planira da upiše poseban smer za informatiku u gimnaziji „Bora Stanković“.

„Privukla mi je pažnju robotika, a od škola gimnazija. Sve je bilo lepo, van mojih očekivanja nisam znala da će ovako da bude. Volela bih da upišem gimnaziju „Bora Stanković“, tu mi smerovi odgovaraju, konkretno matematički ili specijalni informatički smer“, kaže Marija.

Mogu se naći i oni koje zanimaju CNC mašine i 3D štampanje i modelovanje. Tako jedan osmak planira da upiše Mašinsku ili Elektrotehničku školu „Mija Stanimirović“. Pored redovnog školovanja, namerava da se bavi i programiranjem

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde