Naslovna Društvo Od danas policija oko svih škola, direktor OŠ „Vuk Karadžić“ pozdravlja odluku

Od danas policija oko svih škola, direktor OŠ „Vuk Karadžić“ pozdravlja odluku

0
PODELI
Osnovna Škola Vuk Karadžić foto: GP018

Od danas će u svim školama u Srbiji, nekoliko dana posle tragedije u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar”, biti prisutni policijski službenici i to sve do kraja nastave, koji će preventivno delovati.

Milan Mladenović, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Niša navodi da je njihova škola već imala policijskog službenika koji je nadgledao dvorište škole, ali zbog velikog obima posla policije on je povučen iz škole.

Odluka vlade je da po dva policajca budu raspoređena u svakoj školi, ali oni neće imati pristup unutrašnjosti škole, već će delovati samo u školskom dvorištu.

Milan Mladenović foto: GP018

„I pre toga je OŠ „Vuk Karadžić“, koja se nalazi na teritoriji Opštine Crveni Krst, imala školskog policajca. Međutim, zbog obima posla ti policajci nisu mogli da stignu blagovremeno, bili su prenatrpani. Policajac kojeg smo imali nadgledao je i tri srednje škole. Ovu odluku vlade pozdravljamo, jer stvarno služi. Prilikom dolaska u školu upoznao sam se sa dva uniformisana policajca koja su dodeljena našoj osnovnoj školi. Objasnili su šta je njihov posao. Nemaju zaduženja da ulaze u samu školu, i dalje će dežurstvo i obaveze u samoj zgradi regulisati školski zakon, direktor škole i stručna služba“, rekao je Mladenović.

On je rekao da će policija nadgledati dešavanja oko škole, ali i kontrolisati ulazak đaka, nastavnika, roditelja i drugih lica u školu.

Mladenović se pohvalio da je ova škola jedna od retkih koja ima socijalnog radnika, koji je deo tima za nasilje i bezbednost u školi.

„Imamo tim za nasilje i bezbednost školi, odmah se sastaje. Čine ga direktor, sekretar, stručna služba, psiholog, pedagog i socijalni radnik, koga retko koja škola ima, i romski asistent. Preko razrednih starešina obaveštavaju se roditelji, dom zdravlja, ako je bilo povrede, i obavezno policija koja je uvek reagovala“, dodaje direktor škole.

Od ove godine je novina portal „Čuvam te“, na kome direktori i zaposleni u školi imaju obavezu da prijave nasilje trećeg nivoa. Neophodno je i pružiti informacije ko je učestvovao u tom događaju i kako je škola reagovala.

Psiholog u ovoj školi Anita Cenkić prokomentarisala je da je nemoguće odgajati decu u svetu gde ne postoje društvene mreže i da je neophodno da se roditelji prilagode na to.

Anita Cenkić foto: GP018

„Ne možemo da vaspitavamo svoju decu da ne postoje društvene mreže, moramo da idemo u korak s vremenom. Ukoliko dete provodi kontinuirano na telefonu, laptopu ili drugom uređaju od četiri do šest sati to spada u domen zavisnosti od društvenih mreža. Ako te društvene mreže koriste u cilju propagiranja mržnje, digitalnog nasilja, da ima negativne posledice, naravno da to nije dobro i sve to ima veze s roditeljima“, kaže Anita Cekić uz poruku roditeljima da prate koje sadržaje deca gledaju, u kojoj meri koriste društvene mreže i s kim se dopisuju.

Ona je pohvalila saradnju roditelja sa školom, što je početni, možda i glavni korak u prevenciji nasilja među decom. OŠ „Vuk Karadžić“ je organizovala razne radionice sa roditeljima, ne samo kada bi se nešto desilo, već preventivno.

Povodom tragedije koja se desila u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, škola je zakazala roditeljske sastanke i radionice na tu temu za sve uzraste škola.

Anita Cekić je dodala da je Društvo psihologa Srbije brzo reagovalo i objavilo postupak za reagovanje, kako bi trebalo roditelji da postupe sa decom nakon ovog događaja, a kako nastavnici i učitelji.

Pohvalila je uključivanje policije i dodala da je potreban i veći broj stručnih radnika, jer oni najbolje prepoznaju promene ponašanja kod učenika.

Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ pohađa oko 350 učenika. Uglavnom su to deca romske populacije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde