Naslovna Društvo Epohalne scene sa seta ,,33 Anđela” film koji razotkriva svu brutalnost nad...

Epohalne scene sa seta ,,33 Anđela” film koji razotkriva svu brutalnost nad srpskom decom (video)

0
PODELI

Filmsku ekipu okupio je Branko Dimović Dimeski, direktor projekta ,,33 Anđela“ i producent filma o stradanju srpske dece od strane ustaša u NDH i u logorima u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata.

U Norvešku je poslato preko 150 dece od kojih je više od 44 smrtno stradalo. Najmlađe među njima imalo je samo 11 godina.

,,Film ,,33 Anđela” u srpsko-norveškoj treću etapu igranog dela realizovala je u saradnji sa Narodnim pozorištem iz Niša, kao i uz podršku grada uz učešće većeg broja dece i glumaca. Igrane scene snimale su se na lokalitetu logora na Crvenom krstu, selu Ropotovo u blizini Niške Banje”, prenosi Đorđe Bojanić.

,,Na temi stradanja srpske dece u nacističkim logorima za vreme Drugog svetskog rata u nacističkim logorima u Norveškoj radim već duže vreme. Došao sam do podataka da je preko 150 dece poslato sa Korduna, Banije, Kozare i Srbije poslato u smrt.

Čitave porodice poslate su u smrt, a najmlađe dete je imalo samo 11 godina.

Sarađivao sam sa istoričarima iz Norveške i Srbije i imao na uvid dokumenta iz mnogih arhiva. Posle 80 godina od stradanja srpskog naroda došlo je vreme da istina o stradanju srpskog naroda ugleda svetlost dana, i da se to ekranizuje. Okupio sam ekipu i krenuli smo u realizaciju projekta ,,33 Anđela”.

Istakao bih da sam imao priliku da prisustvujem istorijskom momentu usvajanja rezolucije o ustaškom genocidu infaticidu nad srpskom decom za vreme Drugog svetskog rata u Narodnoj skupštini Srbije gde samo govorio između ostalog o stradanjima srpske dece u nacističkim logorima u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata.

Kao rezultat mog istraživanja je i film ,,33 Anđela” ali i knjiga ,,Srpski krvavi put” koja uskoro treba da izađe iz štampe.

Veliku zahvalnost dugujem svima koji daju doprinos da konačno istina ugleda svetlost dana i da se na adekvatan način odužimo svim nevino stradalim pre svega deci koja su ubijana samo zato jer su bili Srbi.

Igrani deo filma snimali smo u Nišu gde smo naišli na veliku pomoć institucija grada Niša a pre svega učenika srednjih i osnovnih škola kojima dugujemo ogromnu zahvlanost.

Poslednje scene filma snimaćemo najverovatnije u Republici Srpskoj i Norveškoj.

Rad na film je zasnovan na dobrovoljnoj bazi i isključivo treba da ukaže na univerzalne vrednosti dobra i zla”, govori Branko Dimović Dimeski.

Video reportaža sa snimanja (pogledajte video):

Filmska ekipa bila je i gost u Gradskoj kući u Nišu, gde je prikazan trejler ,,Sećenje na stradanje dece u Drugom svetskom ratu” kraća verzija filma ,,33 Anđela”.

O filmu i daljem radu ekipa filma razgovarala je sa zamenicom gradonačelnika grada Niša, sa Dušicom Davidović.

Sastanak u gradskoj kući

Ekipa filma je bila i gost predsednika opštine Palilula, Bratislava Vučkovića. Opština Palilula je partner projekta ,,33 Anđela”.

Prijem Opština Palilula

Filmska ekipa ..33 Anđela” u produkciji DAN MEDIA, NORWAY u sastavu: Branko Dimović Dimeski – direktor i producent filma, Goran Vukčević– reditelj, Dejan Tršić – direktor fotografije, Milka Kajganić i Branko Dimović Dimeski – scenaristi, Johanes Solberg– narator i stručni konsultant, Knut Flovik Thoresen– isoričar, Đorđe Bojanić– istoričar/mediji, Aleksandar Dinčić – istoričar, Jelena Stojković – konsultant i mediji, Andrej Stojanović – muzika, Stella Thoresen – muzika.


,,Hvala Branku Dimoviću Dimeskom i celoj ekipi što smo i mi sa KiM pozvani da učestvujemo u ovom projektu. Projekat koji je od nacionalnog značaja da se ne zaborave zverstva koje su činile ustaše i nacisti nad Srbima, Jevrejima i Romima“, priča glumac Saša Stojanović.

,,Snimali smo na više lokacija u nekoliko država gde smo zabeležili svedočenja preko 30 svedoka i potomaka stradale dece u logorima u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata”, ističe direktor projekta i producent Branko Dimović Dimeski.

Reditelj filma ,,33 Anđela” Goran Vukčević rekao je da je poruka ovog filma da treba da pamtimo svoje žrtve i da ih ne zaboravljamo, ne da bi se svetili ili nekoga mrzili, nego kako bi do običnog čoveka doprla istina.

Veliki doprinos igranom delu filma dalo je Narodno pozorište u Nišu, na setu je bio veliki broj dece (uz pratnju svojih profesora) iz glumačke sekcije kao i profesionalnih glumaca.

Veliku pomoć u realizaciji ovog filma od nacionalnog značaja pruža grad Niš i opština Palilula, institucije u Norveškoj kao i pojedinci iz čitavog sveta.

,,I tako, nakon osamdeset godina otkrivamo istinu o srpskoj deci koja su se našla u zloglasnim logorima Norveške. Stradala su naša deca a ne ratni zarobljenici iz sela oko Siska, Korduna, Mlake, Jasenovca, Kozare, Sarajeva, Rogatice, Kikinde, Zrenjanina, njih imenom i prezimenom 144″, priča scenarista Milka Kajganić.

,,Ne možemo promeniti prošlost, ali je ne smemo zaboraviti. Ovo je priča koju dugujemo svojim precima ali i svojim potomcima. Ovaj film je lektira stradalništva i opomena da se zločini nikada više ne ponove”, govori glumac Vladimir Jocović.

,,Od prvog dana ,kada sam dobio poziv od Branka Dimovića Dimeskog da učestvujem u projektu ,,33 Anđela” igrano dokumentarnog formata i samoj istoriji koji prati projekat, bez razmišljanja sam prihvatio poziv. Čast mi je da doprinosim projektu od nacionalnog značaja i rađanju nove stranice istorije o kojoj vrlo malo znamo kao društvo u celini”, govori glumac Saša Stanković.

Video i fotografije: Đorđe Bojanić

Priredio: Đorđe Bojanić, glavni urednik sajta Srpska istorija

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde