Naslovna Društvo Obeležene 24 godine od NATO bombardovanja centra Niša i stradanja 16 civila

Obeležene 24 godine od NATO bombardovanja centra Niša i stradanja 16 civila

0
PODELI
Džunić Sotirovski Davidović foto; GP018

Na današnji dan pre 24 godine, tokom NATO bombardovanja poginulo je 16 osoba, a teže je ranjeno 18 civila. Borbeni avioni Ratnog vazduhoplovstva Kraljevine Holandije bacili su više kontejnera kasetnih bombi koje su pogodile Šumatovačku ulicu, tačnije pijacu, autobusku stanicu i zgradu Banovine.

Intoniranje himne Bože pravde foto; GP018

Tog dana je stradala i 26-godišnja trudnica, koja je bila u sedmom mesecu trudnoće. U trenutku početka bombardovanja na tom mestu se zatekao i Živorad Mijačić, zastavnik u penziji. On je sa drugim vojnicima i vojnim vozilom prišao u pomoć i odvezao troje povređenih ljudi u bolnicu.

Živorad Mijačić foto; GP018

„Od tog momenta sam shvatio da uopšte nije pitanje rata između NATO pakta i nas, nego da je u pitanju zločin koji se vrši prema srpskom stanovništvu, da se postignu ciljevi koji su oni sebi zacrtali. To je moment kada sam shvatio da tu nema ničeg vojničkog, nego da je u pitanju zločin“, rekao je Živorad Mijačić.

Danas je na Univerzitetskom trgu parastosom i polaganjem venaca na Spomenik žrtvama NATO agresije obeležen Dan sećanja na stradale civile od kasetnih bombi 1999. godine. Vence su položili državni sekretar, gradonačelnica Niša, predsednik Skupštine Niša, pripadnici vojske, predstavnici SUBNOR-a, članovi porodica stradalih i druge organizacije.

Anđelko Milićević foto; GP018

„Niš je najbombardovaniji grad za vreme NATO agresije, Nišlije su provele u skloništima 45 dana, preko 50 je teško ranjenih i preko 200 lakše, a 26 žrtava je Niš dao. Niš je ponosan grad, nije posustao ni u Drugom svetskom ratu, nije ni u NATO agresiji“, poručio je Anđelko Milićević, pukovnik u penziji i član predsedništva SUBNOR-a u Nišu.

Mile Karanović foto; GP018

Mile Karanović, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navodi da je ubistvo nedužnih civila, dece, besomučno bombardovanje gradova, i uništavanje privrede bio zločinački poduhvat i da se ovakva zlodela neće zaboraviti.

Dragana Sotirovski foto; GP018

„Iako je dan posle današnjeg, 8. maja 1999. tadašnji generalni sekretar NATO-a Havijer Solana priznao da je to bila greška holandskih pilota, pet dana nakon današnjeg, 12. maja, NATO je pokazao svoje lice. Ponovo je zabranjenim kasetnim bombama gađao grad Niš. Ovaj dan ne treba zaboraviti zbog nedužnih žrtava, ne samo u Nišu već i u mnogim drugim gradovima“, nadovezala se gradonačelnica Niša.

Niš je grad koji je tokom NATO bombardovanja Srbije imao najveći broj civilnih žrtava nastradalih od kasetnih bombi. Tokom NATO agresije, na Niš je bačeno ukupno 16 kontejnera sa 3.000 kasetnih bombi. Bombardovanje je nastavljeno i 12. maja 1999. godine, kada su kasetne bombe bačene na naselje Duvanište, pri čemu je bilo povređeno 11 osoba.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde