Naslovna Društvo Psiholog Cekić o pucnjavi u školi: Niko nije spreman za ovo, treba...

Psiholog Cekić o pucnjavi u školi: Niko nije spreman za ovo, treba raditi na prevenciji

0
PODELI
Foto: Z.Jovanovic

Anita Cekić, psiholog u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Nišu, navodi da je bitan rad sa roditeljima kako bi se otkrio uzročnik besa koji eskalira kod pojedinca. Osnovna škola u kojoj radi edukuje đake već od prvog razreda o prevenciji nasilja.

„Mislim da za takve stravične događaje niko, ni kao građanin, ni kao društvo, nije spreman. Treba da se radi na prevenciji, pre svega razgovorom, ne treba govoriti samo o posledicama, već i šta dovodi do takvog ponašanja. Bitan je rad sa roditeljima i gde su uzročnici da takav bes eskalira kod nekog pojedinca“, rekla je Anita Cekić.

Ovu osnovnu školu u opštini Crveni Krst pohađa oko 350 učenika, što, prema rečima Cenkićeve, uz dovoljan broj zaposlenih, olakšava nadzor učenika.

„Odnosi sa MUP-om i Opštinom Crveni Krst su na najvećem mogućem nivou, ali činjenica je da na tu temu gotovo svakog dana da se govori, ne samo sa starijim razredima, već i od prvog razreda. Radimo na tome da predstavnici MUP-a govore deci od prvog razreda o bezbednosti“, dodala je psihološkinja.

Direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Milan Mladenović kaže da je tema nasilja u školi rak rana našeg društva.

„Svi smo zgranuti i zaprepašćeni tim događajem. Školska uprava je preko Ministarstva poslala mejl da se pojača obezbeđenje i dežurstvo u školama. Za ceo sistem, od Ministarstva, svih škola, direktora, unija sindikata do svih prosvetara, ovo je strašno teška i bolna tema i mislim da je to rak rana našeg društva. Mislim da ćemo svi zajedno morati mnogo više da radimo da se spreče ovakvi nemili događaji“, poručio je Mladenović.

U pucnjavi u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru u Beogradu, učenik sedmog razreda je pucao na đake, nastavnicu i obezbeđenje. MUP Srbije u saopštenju potvrdio da je poginulo osam učenika i čuvar, kao i da je ranjeno šestoro dece i jedan nastavnik. Devojčica koja je operisana u Tiršovoj životno je ugrožena.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde