Naslovna Društvo Na Sajmu obrazovanja osmaci imali priliku da se upoznaju sa ponudama srednjih...

Na Sajmu obrazovanja osmaci imali priliku da se upoznaju sa ponudama srednjih škola

0
PODELI

U sali Osnovne škole „Vuk Karadžić“ 11 srednjih škola iz Niša predstavilo je svoju ponudu smerova osmacima iz ove škole, ali i drugih škola sa Crvenog Krsta. Prema rečima direktora, najviše dece želi da upiše gimnaziju, a iz Nacionalne službe za zapošljavanje predlažu škole koje se bave zanatima.

Direktor ove škole Milan Mladenović navodi da školski radnici već od sedmog razreda počinju razgovore sa učenicima o budućim zanimanjima. U anketi koju je škola sprovela, najviše dece planira da upiše gimnaziju i medicinsku školu, zatim trgovinsku, elektrotehničku, ekonomsku i ostale.

Već u sedmom razredu počinjemo da se bavimo profesionalnom orjentacijom, a deca osmog razreda su već sazrela za buduća zvanja i interesovanja. Naša škola ima i psihologa i sociologa, i preko razrednih starešina već u sedmom razredu počinje upoznavanje sa srednjim školama“, rekao je Mladenović.

Milan Mladenović,foto:gp018

Sajam obrazovanja „Odluči šta ćeš biti kad odrasteš“ organizuju Kancelarija za mlade GO Crveni Krst i OŠ „Vuk Karadžić“ uz pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje i Grupe za decu i mlade „Indigo“.

Kancelarija za mlade GO Crveni Krst okuplja svu decu sa ove opštine, ali romska deca su svakako naše polje interesovanja i delovanja. Svakodnevno razgovaramo sa omladinom koliko je važno obrazovanje, a ovo danas je i jedan od načina da promovišemo obrazovanje. Želimo da objasnimo mladima koliko je važno obrazovati se i koliko je važno da se upoznaju sa profilima koji postoje u Nišu i koliko Niš daje šanse da dalje obrazovanje i zapošljavanje“, rekla je Milica Selkić iz Kancelarije za mlade.

Milica Selkić, KZM Crveni krst, foto:gp018

Aleksandra Obradović, savetnica za profesionalnu orjentaciju učenika u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, navodi da služba uvek predlaže deficitarna zanimanja, a to su najčešće zanati.

Naša škola ima tim za profesionalnu orjentaciju koji sa đacima priča o deficitarnim zanimanjima. Govorimo o tome od sedmog razreda, nekada i ranije kroz radionice za roditelje i učenike, koliko je važno da izaberu neki zanat, naročito što su zanatski poslovi u deficitu, i da će sutradan imati posao kao neki majstor, zato su ovde i škole koje nude određene zanate“, nadovezuje se psiholog škole, Anita Cenkić.

Anita Cenkić,foto:gp018

Omer, učenik osmog razreda ove škole planira da upiše Medicinsku školu. On dodaje da iz romske mahale u kojoj živi, Beograd mala, ne pohađaju sva deca školu. Njegov drug dodaje da je više dečaka nego devojčica koji se odlučuju da upišu srednju školu.

Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ pohađa oko 350 učenika. Uglavnom su to deca romske populacije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde