Naslovna Društvo Niška Klinika za nefrologiju proslavila pola veka rada

Niška Klinika za nefrologiju proslavila pola veka rada

0
PODELI

U teškim uslovima za rad na Klinici za nefrologiju, lekari i ostali medicinski radnici tog odeljenja obeležili su 50 godina rada te klinike. Svečanost povodom ovog jubileja upriličena je u zgradi Univerziteta u Nišu.

Rukovodilac Klinike za nefrologiju dr Branka Mitić navodi da je ponosna na svoje kolege lekare, koji uz veliki entuzijazam i uz posvećenost obavljaju svoj posao. Ona je dodala da niška Nefrologija prati svetske trendove u ovoj oblasti.

„Naša Klinika se nalazi rame uz rame sa univerzitetskim kliničkim centrima kakvi su Klinički centar Srbije, Vojvodine i Klinički centar Kragujevac. Zaista, stojimo rame uz rame sa njima, radimo sve ono što rade oni, i mogu slobodno da kažem da radimo sve ono što se radi u svetu. Pratimo sve preporuke, sva dešavanja, sve novine, kompletna dijagnostika i terapija pacijenata, koji su sa bubrežnim problemima“, rekla je dr Branka Mitić.

Dr. Branka Mitić,foto:gp018

Ona dodaje da je posebno ponosna na transplantacije bubrega, ali bi bolela da je taj broj mnogo veći.

Foto:gp018

Na jedinstvenoj listi čekanja na transplantaciju bubrega na nivou Srbije je oko 700 pacijenata. Dr Mitić smatra da treba što više da se vrši kadaverična transplantacija, pored srodničke, koja je dobra, ali nije dovoljna.

Trenutno je u Klinici za nefrologiju u Nišu na dijalizi oko 250 pacijenata.

Najvažniji planovi koji bi se vezivali za Nefrologiju moraju biti planovi njene modernizacije, pre svega, sređivanje zgrade. Kada je napravljen Institut, ta zgrada je u to doba bila lepa i funkcionalna, ali vreme je učinilo svoje. U ovom trenutku zgrada za Nefrologiju je jedna od onih koja će morati da se rekonstruiše. Naša niška Nefrologija prati savremene trendove, taj deo nije sporan, ali uslovi u kojima Nefrologija radi, moraju biti mnogo bolji nego što su sada“, poručio je dr Zoran Perišić, direktor Kliničkog centra.

Dr. Zoran Perišić,foto:gp018

Radovi na renoviranju Infektivne klinike i Klinike za kardiologiju se privode kraju, najavljeno je renoviranje Klinike za ginekologiju i akušerstvo, dok renoviranje Klinike za nefrologiju još uvek nije u planovima, dodao je Perišić.

Klinika je osnovana prvobitno kao Institut, 1972. godine, od strane Saveta Medicinskog fakulteta u Nišu, a njen osnivač je prof. dr Spira Strahinjić. Prva hemodijaliza je urađena 1974. godine, kada je počeo i hronični program hemodijalize. Broj bolesnika je sve više rastao i danas se godišnje uradi oko 30 hiljada hemodijaliza za preko 200 hiljada pacijenata. Program peritoneumske dijalize započeo je 1978. godine a danas se na ovom programu nalazi 120 pacijenata.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde