Naslovna Društvo Skup Mreže sekretara: Transparentnost rada skupština neophodna, kako bi građani kontrolisali rad...

Skup Mreže sekretara: Transparentnost rada skupština neophodna, kako bi građani kontrolisali rad odbornika

0
PODELI

Lokalne skupštine gradova i opština, kao organi vlasti najbliži građanima, igraju važnu ulogu u pružanju usluga građanima kao deo širih demokratskih institucija svake zemlje. Drugog dana skupa Mreže sekretara gradova, opština i gradskih opština, sekretari skupština su se okupili oko teme javnosti rada lokalnih skupština, a bilo je reči i o rodnoj ravnopravnosti u skupštinama.

Nizan nivo transparentnosti rada skupština dovodi do povećanja mogućnosti pojave korupcije, smanjuje mogućnost kontrole građana nad odbornicima. Indeksi transparentnosti variraju među opštinama u Srbiji, pa je ovaj skup važan kako bi se pomoglo skupštinama koje imaju niži indeks.

„Svi ste svedoci da smo izuzetno dobar način formulisali transparentnost i javnost rada našeg lokalnog parlamenta. Transparentnost u radu je nešto što krasi našu lokalnu skupštinu. Naš sajt je dostupan svim građanima, tako da sve ono što će biti na nekoj od narednih sednica, kroz dnevni red, možete videti na našem sajtu. Naravno, i odluke koje donosimo, nakon sednice Skupštine su dostupne na našem sajtu, a dostupni smo i našim sugrađanima na isti način“, rekao je predsednik Skupštine Grada Niša Boban Džunić.

Dr. Boban Džunić,foto:gp018

Od naredne sednice Skupštine Grada Niša odbornici će moći da glasaju za odluke elektronskim putem, čime će biti povećana transparentnost, jer će građani moći da vide ko od odbornika je prisutan i ko je kako glasao.

Foto:gp018

Ovaj trodnevni skup Grad Niš organizuje sa Stalnom konferencijom gradova i opština, uz pomoć Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Novak Gajić, ispred Stalne konferencije gradova i opština ističe da sama priroda skupštine kao jedinog organa lokalne samouprave čije su odbornike birali građani, govori da je tu javnost neophodna, kako bi građani pratili rad ljudi koji zastupaju njihove interese.

Uvek je potrebno popravljati rad skupština, to je živ proces. Neke opštine jesu transparentne, neke su manje transparentne. Treba pogledati indekse transparentnosti lokalne samouprave koje radila organizacija Transparentnost Srbija. Njen izvršni direktor je danas jedan od naših govornika. Niška skupština je zanimljiva jer ima vlastiti veb-sajt na kome ažurno objavljuje informacije koje zakonske i po svemu drugome spadaju u materiju koja treba da interesuje građanstvo“, rekao je Gajić.

Novak Gajić,foto:gp018

Drugog dana sastanka je bilo reči i o rodnoj ravnopravnosti u lokalnim skupštinama. Gajić je rekao da ravnopravnost polova ne treba da se zaustavi na zakonskoj odredbi, da najmanje 40 odsto kandidata za odbornike na jednoj listi moraju biti žene, već i da odluke i postupci skupština podjednako utiču na žene i muškarce.

Boban Džunić je dodao da je Niš formirao Komisiju za rodnu ravnopravnosti i da ima aktivnu žensku odborničku mrežu koja zastupa tu temu.

Stalna konferencija gradova i opština je nedavno proslavila 70 godina postojanja. U Beogradu je 1953. godina održan prvi sastanak, kome su prisustvovali predstavnici 15 gradova iz čitave Jugoslavije, među kojima je bio i Niš, koji je i jedan od osnivača ove Konferencije.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde